Het bruidspaar Borst had een gezellige ontmoeting met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Wil van Elk
Het bruidspaar Borst had een gezellige ontmoeting met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Zestig jaar getrouwd

Diamant n Toen burgemeester Emile Jaensch hen feliciteerde met hun diamanten huwelijk was het precies zestig jaar geleden dat het echtpaar Borst-Alkemade op 14 november trouwde.

Door: Wil van Elk

Zowel meneer (88) als mevrouw (86) heten Aad. Veertien maanden na het wettelijke huwelijk trouwden ze voor de kerk. Ze kregen vier kinderen en hebben inmiddels tien kleinkinderen. Ze wonen tien jaar aan de Gladiolenlaan. "Toen ze daar aan het renoveren waren, vroegen we in het voorbijgaan of wij daar ook zouden kunnen wonen. Dat mocht, dus verhuisden we van de Korenbloemlaan waar we 42 jaar hebben gewoond. Ik mis nog wel mijn tuintje", vertelde mevrouw Bost zonder spijt. Zij was verpleegkundige en huisvrouw: "Toen heette dat nog verpleegster. Ik was in opleiding bij het toenmalige Elisabeth Ziekenhuis".

Mevrouw Borst is een vlotte vertelster en al snel vertelde ze aan de burgemeester hoe zij haar man ontmoette. "Ik was niet intern bij het ziekenhuis en ging iedere dag naar huis in Noordwijk. Ik ging een keertje mee stappen, ik had acht zussen, dansen bij Dansschool Henny Boes. Daar had ik een paar keer gedanst met een 'kleffe'. Toen de heren de dames moesten vragen dacht ik: 'de eerste die naar mij kijkt, die neem ik'. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Hij had mij klemvast", lachte ze.

Het stel woonde kort in Voorschoten in bij een oudere dame. "Ik kon haar verzorgen, ik was immers verpleegster. Na een half jaar ging ze helaas dood en moesten wij verhuizen. Ik was toen zwanger." Aad Borst komt net als zijn vrouw uit een groot gezin. "Wij woonden met twaalf kinderen toen vlakbij waar nu het zwembad is; de huisjes zijn afgebroken. Mijn moeder zei dat mijn vader een huis moest zoeken 'als ik het doe, dan kom jij er niet meer in!' zei ze. Ze hebben toen een huis gekocht in de Javastraat. Mijn zus Nel woont er nog."

Fietsmaatjes

Meneer Borst was schoenmaker en via de avond-MULO kwam hij in de administratie terecht. "Dat was bij financiƫle zaken bij de universiteit. Toen ik later ziek werd, ben ik afgekeurd. Volkstuin heb ik nu geen zin meer in." Hij leest af en toe en gaat een dag in de week naar Van Wijckerslooth. Ze fietsen graag en gingen vroeger veel op pad met de caravan. "We zijn overal geweest. Ik puzzel graag. Met twee zussen en een schoonzus maken we dekens voor Roemeniƫ", vertelde mevrouw Borst. Om de week maken ze met Marja een fietsrit op een duo-fiets van Fietsmaatjes Oegstgeest. "Dat is geweldig", zeiden ze beiden in koor. Op zondag 19 november hadden ze een gezellige brunch bij 't Haagsche Schouw met twintig personen.


Infoavond: 'Worden we ge-schiphold?'

hinder n Zo'n vijftig belangstellenden bezochten op 13 november de Infoavond/ledenvergadering van Oegstgeest Zonder Vlieghinder in het gemeentehuis van Oegstgeest. Twee sprekers gingen in op de geluidsoverlast die de regio van vliegverkeer ondervindt.

Jo Hermans, emeritus-hoogleraar Natuurkunde, lichtte toe hoe decibellen werken, en hoe geluid zich 'gedraagt' onder invloed van temperatuur en wind. Ook ging hij in op het horen van lage en hoge tonen.
Voor de pauze deed het bestuur verslag van de contacten met gemeentelijke overheden en politieke partijen waar zij de belangen van de bewoners samen met de ORS (OmgevingsRaad Schiphol) behartigt. Met name door data te leveren; dit zijn resultaten uit onafhankelijk onderzoek op basis van gegevens van geluidsmeetpunten (openbare bronnen) in de regio. Cruciaal is dat gemeenten deze meetpunten handhaven, omdat besluitvormers anders afhankelijk worden van rapporten uit de koker van Schiphol, of Milieu Effect Rapportages van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, die niet volledig blijken te kloppen.
Dr. Wim Dechering, gespecialiseerd in data-analyse en statistiek, vertelde dat de OZV onderzoeken nader aangescherpt zijn. Met feitelijke informatie deed hij verslag over wat zich werkelijk afspeelt op de 'vliegsnelwegen' boven Oegstgeest en omliggende gemeenten. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft OZV een vijftal aanbevelingen geformuleerd, die worden uitgedragen naar gemeenten en verdere overheden. Gezien het feit dat een 'tweede Kaagbaan' nog niet 'van de baan' is, waardoor geluidshinder kan verdubbelen, zal OZV in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen monitoren welke partijen dit burgerbelang in hun programma opnemen. Daarover later meer in deze krant of op de vlieghinder-oegstgeest.nl, waar ook de presentaties van de sprekers staan.

Veel belangstelling voor de avond van Oegstgeest Zonder Vlieghinder.