Afbeelding
Foto:

Sociale huurwoningen bij nieuwbouw

wonen n De gemeenten in de regio hebben afspraken gemaakt over de hoeveelheid sociale woningen, die in de toekomst gebouwd moeten worden.

Wethouder Wendelien Tönjann (VVD) vertelde donderdag 9 november in haar allerlaatste commissievergadering, dat de bestuurders hier overeenstemming over bereikt hebben. Bij toekomstige bouwprojecten moet voortaan minimaal 25% aan sociale huur gerealiseerd worden. Daarnaast staat het iedere gemeente vrij, om nog extra sociale woningen te bouwen, zoals sociale koopwoningen. Alle gemeenteraden mogen hier nog een oordeel over geven. (JD)

Havana-Cuba-2003 n Voor werk een week in Havana. Wat extra dagen voor en na. Zo maar rondkijken - Forensen in fles, niet op kameel (te gevaarlijk).

Op luchthaven van Parijs treft Zwerver een opmerkelijk gezelschap. Sportief ogende Nederlandse mannen met kennelijk een missie. Blijkt Nederlands volleybalteam te zijn. Twee World Leaguewedstrijden tegen Cuba. Ach ja, er zijn allerlei redenen om naar Havana te gaan. Plezierig gesprek. Een idee om een wedstrijd te bezoeken? Zwerver meent volleybal te kennen als een wat suffe sport. Maar weet dat het op hoog niveau heel knap en enerverend is. Waar in Havana? Dat weten ze niet. Zwerver zoekt dat wel uit. Wenst ploeg succes. In Havana scharrelt Zwerver door poort van aantrekkelijk pand met voorplein. Geen idee waar het voor dient en of scharrelaars welkom zijn. Zo maar even kijken, ziet er leuk uit. Treft twee vrouwen van wie er een huilt. Vriendelijke dames. Conciërges? Of bewakers, of schoonmakers? Naar later blijkt, door overheid toegewezen werkplekken. Vrijmoedig vraagt Zwerver bedroefde dame waarom. Even vrijmoedig geeft ze antwoord. Laat het gebouw zien. Onder meer een ruimte met op tafels uitgestalde schaakspellen. Zijn bij staatsbezoeken als geschenk aan ÉL gegeven. ÉL? Telkens als ze ÉL zegt gaat haar hand zich samentrekkend omlaag langs haar kin. Een baard! Bedoelt 'El Comandante' Fidel Castro. Zwerver bekijkt die schaakspellen met interesse. Echter, ook schaken is niet zijn sport. Ze gebruikt meer vreemde uitdrukkingen. Verplaatst zich niet per camello (kameel) door Havana, zegt ze. Te gevaarlijk. Zou dat dan per kameel kunnen? Ze bedoelt de grote stadsbussen. Vorm van dak doet aan bulten van kameel denken (in 2008 uit Havana verdwenen, trucks met opleggers die volgepropt 400 passagiers kunnen vervoeren). Dus niet per kameel. In plaats daarvan gaat ze per botella (fles). In een fles? Liftend, verduidelijkt ze. Zwerver begrijpt dat woord "botella" voor liften niet en stelt zich maar een fles voor, die door stromingen in de zee (of van verkeer in de stad) hopelijk tenslotte op de gewenste plek aanspoelt. En dat volleybal? Zwerver vindt het stadion. Cuba wint de eerste wedstrijd (3-0), Nederland de tweede (3-1).