Programmabegroting unaniem vastgesteld

n Vòòr verkiezingen duidelijkheid in financiële problematiek jeugdzorg

politiek n Na een lange vergaderavond heeft de Oegstgeester gemeenteraad op 7 november de programmabegroting van 2018-2021 unaniem vastgesteld.

Door Willemien Timmers

Er werden vier amendementen aangenomen.
Unaniem stemde de raad ermee in om met ingang van 1 januari 2018 voor een aantal minimaregelingen een inkomensgrens van 120% van de toepasselijke bijstandsnorm te hanteren. Het gaat hier onder andere om de Collectieve Standaard Aanvullende Zorgverzekering, het PC-project voor schoolgaande kinderen en excursies en werkweken van schoolgaande kinderen in voortgezet onderwijs.
Ook komt er meer geld vrij, 50.000 euro, voor het creëren van 'experimenteerruimte' voor burgerinitiatieven in het Sociale Domein als 'Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest'. Voorts werd unaniem besloten om het extra geld dat de gemeente ontvangt voor armoedebestrijding te gebruiken voor een samenwerking met het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en met de Stichting Leergeld. Een amendement van PrO en Lokaal om de 60.000 euro die gelabeld is voor armoedebestrijding ook daadwerkelijk daarvoor te besteden (in plaats van dat het wellicht ongebruikt in de Algemene Reserve verdwijnt), werd ook met algemene stemmen aangenomen.

Een greep uit de aangenomen moties: Jaarlijks moet er door handhaving, onderhoud en aanpassing op worden toegezien dat stoepen begaanbaar blijven voor mensen in een scootmobiel of rolstoel en mensen met een rollator, kinderwagen of buggy. Het college zal in de komende tijd in gesprekken met scholen, sportverenigingen, culturele en educatieve organisatíes aandacht vragen voor de participatiemogelijkheden van zowel volwassenen als kinderen in hun organisatie.
Besloten werd ook dat raadsleden in hun pauzes niet meer op het bordes van het gemeentehuis mogen roken, maar bij één van de zij-uitgangen.

jeugdzorg

De belangrijkste motie was echter die over de structurele verwerking van de tekorten in de jeugdzorg. Vorige week bleek immers dat er in de komende jaren miljoenen minder van het rijk naar de gemeente komen om de zorg voor jongeren te financieren.
Oppositiepartijen lieten in het eerste deel van de Begrotingsraad (op donderdag 2 november) weten de begroting niet sluitend te kunnen noemen nu er zoveel onverwachte tekorten tevoorschijn zijn gekomen.


Wethouder Roeffen bleef de begroting 'structureel in evenwicht' noemen, en kondigde aan dat het nieuwe college in 2019 zou komen met een structurele oplossing voor het jeugdzorgtekort. De gemeenteraad nam vorige week dinsdag echter unaniem een motie aan waarin zij het college oproept om zo spoedig mogelijk acties te ondernemen om controle te krijgen over de budgettaire problemen. Komende december moet het college de financiële problematiek van de jeugdzorg voor 2018 in beeld gebracht hebben, en in maart 2018, vòòr de verkiezingen, moet de wethouder aan de gemeenteraad laten weten hoe op lange termijn de tekorten worden weggewerkt.


Prachtige Lichtjestocht

Vervolg van de voorpagina

lichtjes n "Dat het idee van een lichtjestocht met als slot een gezellig kampvuur zo zou aanslaan, hadden we van tevoren niet verwacht", aldus Britte Kranenburg, een van de initiatiefnemers.

Britte vervolgt: "Het begon allemaal aan de keukentafel met Kim Evers-Hunting, Corine de Ruiter-Pauw en Hanneke van der Zwaag. In één avond zijn we tot het idee, een datum en een route gekomen. Vervolgens hebben we met de hulp van vrienden, familie en buurtbewoners de avond handen en voeten gegeven. De Lichtjestocht voelt dus ook als iets van ons allemaal. Op de dag zelf waren we zelfs met tientallen buren bezig om Park Landskroon aan te kleden. Hoe leuk is dat?!"

Afgelopen zaterdag rond zes uur ontwaakte de normaal rustige wijk en trokken kinderen, papa's, mama's, ooms, tantes, opa's, oma's, juffen en vrienden richting basisschool het DOK waar de eerste Lichtjestocht van start zou gaan. In korte tijd stond het schoolplein vol met honderden lampionnen en andere lichtgevende knutselwerkjes. De spanning en het enthousiasme onder de kinderen was goed merkbaar. Om half zeven gaf het sfeermakende feestorkest 'Kap Nah' het startsein om hen te volgen door de straten van Nieuw Rhijngeest. De combinatie van muziek en de zee aan lampionnen was betoverend. Nieuwsgierige buurtbewoners hingen uit ramen en maakten foto's. De slingerende stoet met dansende lichtjes eindigde in Park Landskroon waar duizenden glinsterende LED lampjes, vuurkorven en lekkernijen de families opwachtten. Buurtbewoners stonden klaar met grote manden marshmallows op stokjes, warme worstjes en chocolademelk.

"Het is ontzettend leuk en hartverwarmend om te zien hoe een buurt bij elkaar komt voor een initiatief zoals dit. Toen we op zoek gingen naar lokale ondernemers die de Lichtjestocht wilden ondersteunen, werden we blij verrast door onder andere Meditatieschool Makkhawitee, Dansschool Chee-Ling en Slagerij van der Zalm, die allemaal een bijdrage wilden leveren." De reacties van deelnemers varieerden van 'Dit is precies wat de buurt nodig had!', 'Ik had dit niet verwacht!' tot 'Waar kan ik mij alvast aanmelden voor volgend jaar?'. Britte Kranenburg: "Je merkt dat mensen oprecht blij worden van zoiets simpels als bij elkaar komen in combinatie met lichtjes. Wij kijken nu dus al uit naar de tweede editie in 2018!"