De bronzen beeldjes van de kerststal.| Foto Hans Twilt
De bronzen beeldjes van de kerststal.| Foto Hans Twilt Foto: Hans Twilt

Afrikaanse bronzen kerstgroep

beelden n De openbare bibliotheek in Oegstgeest besteedt momenteel aandacht aan fairtrade. Beide vitrines zijn gevuld met kerstartikelen uit de Wereldwinkel. In de winkel in de Passage vindt men nog veel meer, zoals bronzen beeldjes uit Burkina Faso.

'Burkina Faso' betekent 'land van oprechte mensen'. Misschien is het daarom dat het land, ondanks de vele bevolkingsgroepen, een relatief vredig bestaan leidt. Wel is het een van de armste landen van de wereld. De droge Sahelregio's leveren weinig op.

Er zijn al veel kerstartikelen gearriveerd

Het land heeft een eeuwenlange traditie van bronsbewerking, die van vader op zoon overgedragen wordt. Het niveau van het kunstenaarschap is hoog.

Verloren was

De bronzen beeldjes van de kerststal (zie foto), komen uit de groep rond de kunstenaars Ali Nikiema en Yacouba Guira. De ranke beeldjes worden gemaakt volgens de techniek van 'cire perdu' ofwel 'verloren was'. Het beeldje van was wordt omhuld met klei. De was wordt hieruit weggesmolten, waarna de holle mal wordt volgegoten met brons. Na afkoeling wordt de klei eraf geklopt. Het brons wordt bewerkt (gepatineerd) om het de karakteristieke groene kleur te geven.

Kerst

In de Wereldwinkel zijn nog veel meer kerstartikelen gearriveerd. Er is volop keus uit mooie en lekkere producten en kerstkaarten uit de hele wereld. Ook heeft men nog steeds de mogelijkheid om kerstpakketten samen te stellen. Wacht daarmee niet te lang meer. Kom naar de winkel en wordt voorgelicht over de mogelijkheden.