Afbeelding
Foto:

Kunst en mantelzorg

zorg n Claire woont in Oegstgeest en is mantelzorger voor haar man die dementie heeft.

Langzaam aan kan haar man steeds minder en Claire probeert haar man nog zo actief mogelijk te houden. Maar hij wil niet alles. Het Ontmoetingscentrum Dementie heeft hij eerst afgewezen, maar gaat hij nu toch heen. Ook fietsmaatjes wijst hij af, terwijl hij fietsen altijd heel leuk heeft gevonden. Het beslag dat haar man op Claire legt wordt groter en ze vindt het soms moeilijk haar man los te laten. Ze vindt dat ze alles moet doen, maar komt steeds meer op het punt dat ze voor zichzelf ontdekt dat dit de zorg niet lichter maakt.

Marjolein Bresser (www.marjoleinbresser.nl) heeft geprobeerd de mantelzorg van Claire in een kunstwerk te verbeelden. Het kunstwerk toont een vrouw die handen tekort komt (meerdere armen). De liefdevolle zorg kan soms verstikkend aanvoelen doordat de hulpvrager op de mantelzorger leunt (plant die tegen en om mantelzorger groeit). Haar man met dementie voelt de bodem onder zich wegzakken (de grond verdwijnt onder uit de pot). Bij het zorgen hoort voor de mantelzorger ook het schoonhouden van de omgeving en het geven van eten en drinken (de bezem en gieter).

Toch gaat het nog goed, zegt Claire, met name omdat haar man haar heel dankbaar is en dit ook vaak zegt. Dat geeft haar weer het gevoel te weten waarom ze het allemaal doet. In het schilderij kunt u ook de hartjes zien, die staan voor de wederzijdse liefde.

Het kunstwerk werd op de Dag van de Mantelzorg. Deze dag werd georganiseerd door Eva (www.wijzijneva.nl). Eva helpt mantelzorgers bij hun zoektocht naar hulp en ondersteuning. Veel mantelzorgers weten niet wat er allemaal aan hulp is, omdat ze te weinig of te laat of zelfs nooit om ondersteuning vragen. Dit kan er toe leiden dat ze ooit overbelast raken, terwijl dat niet nodig was.