'Meneer Peut' Tom Devilee doet een bon in het bakje van zijn favoriete club. | Foto Wil van Elk
'Meneer Peut' Tom Devilee doet een bon in het bakje van zijn favoriete club. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Met Peut een volle tank en een goed gevoel

Tank&Schenk n Peut tanken bij het Oegstgeester pompstation van de Détom garage aan de Rhijngeesterstraatweg betekent dat je kunt sparen voor jouw favoriete club. Na meer dan twee jaar is vijftienduizend euro overgemaakt naar clubs en goede doelen.

Door Wil van Elk

Naast de pomp hangt een brievenbus met 35 gleuven. Bij het afdrukken van een tankbonnetje wordt er ook een schenkbon geprint die je in de gleuf kunt stoppen bij de club die jij wilt steunen. Voor iedere liter die je tankt gaat er een cent naar 'jouw' vereniging. Op de website tankenschenk.nl staat vermeld wat er per vereniging is geschonken. Tom Devilee: "Na twee jaar is er vijftienduizend euro overgemaakt. Gezien het aantal getankte liters 'Peut' had dat veertigduizend euro kunnen zijn als iedereen een schenkbon zou benutten."

Dëtom werd Peut

Begin 2015 ging Détom over op Peut en verscheen er een sierlijke P op de pompen. "Een benzine zoals je overal tankt maar dan met een Oudhollandse uitstraling. Benzine voor een nette prijs, en dan ook nog eens met een ludieke spaaractie voor jouw eigen club of vereniging", zei Devilee toen stoer. "Wat is leuker: krijgen of geven? Je krijgt een leuke korting en je schenkt een bedrag aan een club. Een volle tank, en een goed gevoel", vertelt Tom Devilee twee jaar later.

spaaractie

Verenigingen kunnen de spaaractie zelf promoten. Op de website tankenschenk.nl staat onder het menu-item Doelen & Deelnemers, op de deelnemerpagina 'Détom Brandstoffen BV – Tank & Schenk', bij iedere club een doorlinkpijltje naar het pop-up-scherm 'Tussenstand-banner insluiten'. De daar vermelde code kunnen webmasters op hun eigen verenigingssite plakken. De code genereert de stand van de spaaractie zodat de leden via een banner op de website van de club kunnen volgen wat zij sparen voor hun vereniging. Het promoten van de actie kan een leuk bedrag opleveren.


Tesselschade-Arbeid Adelt opent winkel in Mi Casa

geven n Afgelopen zaterdag, 11 november, werd tijdens een feestelijk bijeenzijn van leden en belangstellenden de Tesselschade Arbeid Adelt Shop in Mi Case Interieurs aan de De Kempenaerstraat geopend.

Door Willemien Timmers

Deze kleine shop, die volhangt en ligt met allerlei unieke handgemaakte producten op het gebied van interieur, lifestyle, baby en meer, zal iedere zaterdag geopend zijn van 10.30 tot 16.30 uur.

economisch zelfstandig

Tesselschade Arbeid Adelt (kortweg TAA) werd in 1871 opgericht als eerste Nederlandse vrouwenvereniging en is nog steeds springlevend. De vereniging biedt kansen voor vrouwen om economisch zelfstandig te worden. Dit doet zij heden ten dage nog steeds door middel van een opleidingsfonds en door middel van handwerken.

TAA, die volledig draait op de inzet van vrijwilligers, biedt onder meer ondersteuning aan vrouwen die een opleiding of studie willen volgen, maar daarvoor zelf niet de financiële middelen hebben.

vrijwilligers

Het winkeltje in Mi Casa zal iedere zaterdag gerund worden door vrijwilligers van de Leidse afdeling van TAA. De producten in de shop zijn stuk voor stuk bijzonder. "Bijna alles is hier handgemaakt door kundige vrouwen, die met deze opdrachten ook weer wat bijverdienen," laat secretaris Katja Eggink weten. "Bovendien zorgen we hiermee dat oude handwerktechnieken niet verloren gaan."

dankbaar

De vrouwenvereniging is erg dankbaar dat ze een plekje in Mi Casa mogen gebruiken voor de verkoop. Winkelmanager Sylvia van Ingen Schenau vindt het logisch: "Het is fijn om op deze manier iets goeds te doen voor vrouwen die dat nodig hebben."

Tesselschade Arbeid Adelt Shop
Mi Casa Interieurs
De Kempenaerstraat 89
Oegstgeest

Iedere zaterdag voor het goede doel geopend van 10.30 tot 16.30 uur.

TAA secretaris Katja Eggink knipt het lint door. | Foto Willemien Timmers