Afbeelding
Foto:

Leiden maakt advies brug volledig openbaar

politiek n Een week voordat de zaak bij de rechtbank behandeld zou worden, heeft het college van Leiden besloten een juridisch advies uit 2014 volledig openbaar te maken. Het betreft een advies van de landsadvocaat Pels Rijcken om het ontwerpbestemmingsplan uit 2013 voor een tweede ontsluiting van de wijk Poelgeest in te trekken. Ruim tweeëneenhalf jaar na het eerste Wob-verzoek kan dit dossier eindelijk gesloten worden.

Leiden maakte in mei van dit jaar het advies al gedeeltelijk openbaar, zonder 'persoonlijke beleidsopvattingen'. Bijna twee jaar lang hadden College en raad van de gemeente Oegstgeest alles in het werk gesteld om een openbaarmaking van het advies te voorkomen. Leiden beriep zich dan ook op het principe van 'goed nabuurschap' met Oegstgeest om het uiteindelijk slechts gedeeltelijk openbaar te maken. Omdat dit argument geen grondslag heeft in de Wob, is de betrokken bewoner van Poelgeest in juni van dit jaar in beroep gegaan bij de rechtbank. De gemeente Leiden heeft de behandeling door de bestuursrechter niet willen afwachten en is, met instemming van de gemeente Oegstgeest, overgegaan tot openbaarmaking.
Al in 2015 had de gemeente Leiden tijdens een bezwaarprocedure aangegeven dat er in het advies "niet zo veel spannends staat". Dit wordt nu bevestigd door de inhoud van het stuk zelf. Het betreft een juridische onderbouwing van de beslissing begin 2015 om het ontwerpbestemmingsplan in te trekken. Op basis van de ingediende zienswijzen en nieuwe jurisprudentie was namelijk twijfel ontstaan over de juiste onderbouwing van het ontwerpbestemmingsplan uit 2013. Een belangrijk gegeven was dat de brug de windvang van de negentig meter verderop gelegen Kikkermolen zou beperken. Het probleem was dat de mogelijkheden die de provincie in 2013 om ontheffing te verlenen, ruimer waren dan de Wet ruimtelijke ordening toestaat.
Afgelopen week is het nieuwe, herziene bestemmingsplan Brug Poelgeest 2017 in de raad van Oegst­geest besproken. Met het vaststellen wordt een tweede ontsluiting van de wijk Poelgeest mogelijk gemaakt.


Groep 8 De Lichtwijzer in finale Mensa Slimmerquiz

onderwijs n Groep 8 van Basisschool De Lichtwijzer heeft meegedaan aan de Mensa Slimmerquiz. Dit is een quiz voor kinderen die wat meer uitdaging aankunnen.

Na de voorronde in de klas te hebben gespeeld zijn er twee teams opgegeven voor de regionale wedstrijd in Zoetermeer. Daar werd gestreden met 16 teams om een finaleplek. Na een uur lang nadenken, rekenen, redeneren en schrijven was de wedstrijd over en moest er gewacht worden op de uitslag. Tot grote verrassing van iedereen werden de deelnemers uit Oegstgeest gedeeltelijk eerste. Hierna volgde nog een laatste vraag. Het team dat die vraag het best beantwoordde mocht door naar de finale. Helaas werd deze vraag niet gewonnen door De Lichtwijzer, maar de deelnemers kijken wel terug op een hele leuke middag.