Op deze plek zal de Hugo de Vrieslaan door gaan lopen richting brug. | Foto Willemien Timmers
Op deze plek zal de Hugo de Vrieslaan door gaan lopen richting brug. | Foto Willemien Timmers Foto:

Raad wil brug Poelgeest

Politiek n De gemeenteraad is unaniem voorstander van de komst van de 'Brug Poelgeest'. Deze brug over de Haarlemmertrekvaart zorgt niet alleen voor een extra ontsluiting van de wijk, bovendien is de kans groot dat dan Arriva Poelgeest zal meenemen in een busroute van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Door Joep Derksen

Twee insprekers konden afgelopen donderdag de raadsleden niet overtuigen dat de brug er niet moet komen. De emoties liepen hierbij op, want Willem Oberman en Arjan Leest beschuldigden wethouder Wendelien Tönjann (VVD) van belangenverstrengeling, maar zij werden hierop gecorrigeerd door voorzitter Ria Pasterkamp.

Tijdens de besprekingen over de vraag of de brug er moet komen, toonden de raadsleden een grote eensgezindheid. Alle partijen zijn blij met de (mogelijke) komst van een HOV-lijn. Nu rijdt er weliswaar een buurtbus op afroep, maar deze rijdt niet op regelmatige tijden en is volgens de politici geen volwaardig alternatief voor een 'echte' bus.

Het praten over deze brug duurt al dertien jaar. Als de brug er eenmaal is, krijgt hij een balkon, zodat er een mooi uitkijkpunt ontstaat over de ijsbaan en kasteel Oud-Poelgeest.

Wat wethouder Tönjann betreft, kan de spade voor de brug zo snel mogelijk de grond in

De omwonenden moeten weinig tot geen last krijgen van koplampen, die vanaf de brug in de woonkamers schijnen vanwege 'lichtwerende voorzieningen', die worden aangebracht. Dat zouden bijvoorbeeld hagen of muurtjes moeten zijn.

tijd

Tönjann liet naar aanleiding van een vraag van raadslid Gerlof Kruidhof (PrO) weten, dat het nog wel een jaar kan duren, voordat daadwerkelijk met de bouw van de brug begonnen kan worden. "Mijn gevoel zegt me, dat er beroep wordt aangetekend en dan zijn we zo negen maanden tot een jaar verder, voordat er een uitspraak komt."

onteigening

Mogelijk wordt grond onteigend van een ondernemer, maar dat wordt de verantwoordelijkheid van de gemeente Leiden. Een klein gedeelte van het water (met oever) in Oegstgeest is in eigendom van Padox Beheer B.V. Als er geen minnelijke schikking komt, dan gaat Leiden het gebied onteigenen. Wat wethouder Tönjann betreft, kan de spade voor de brug zo snel mogelijk de grond in gaan: "Je moet kijken naar het algemeen belang, niet het individueel belang."