De projectontwikkelaar kan niet wachten om te gaan bouwen aan de Duivenvoordestraat. | Foto Willemien Timmers
De projectontwikkelaar kan niet wachten om te gaan bouwen aan de Duivenvoordestraat. | Foto Willemien Timmers Foto:

Raad wil vooralsnog niet meewerken aan plan projectontwikkelaar

politiek n De ontwikkelaar van het voormalige ASC-terrein krijgt geen medewerking van de gemeenteraad, waar het gaat om een nieuwe aanvraag van een omgevingsvergunning voor het voormalige ASC-terrein. De gemeenteraadsleden willen eerst wachten, totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over de huidige omgevingsvergunning.

Door Joep Derksen

Op het terrein aan de Duivenvoordestraat moeten vijftig woningen komen. Maar bij de omwonenden zijn er grote zorgen over onder meer de waterhuishouding. Zij vrezen voor enorme wateroverlast, als de ontwikkelaar niet zorgt voor locaties, waar overtollig regenwater kan worden opgevangen.
Een grote groep omwonenden kwam donderdag 9 november naar de raadszaal om daar hun ongenoegen te uiten over deze aanvraag voor een omgevingsvergunning. Namens hen wees Guido Frenken, voorzitter van de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) er op, dat de Raad van State zich nu buigt over bijna precies hetzelfde bouwplan. Frenken noemde het indienen van dit alternatieve bouwplan 'een truc om iets door te drukken'. Hij riep de raadsleden op om de uitspraak van de Raad van State af te wachten, zodat duidelijk wordt of de bezwaren van hen als omwonenden ook terecht zijn. De buurtbewoners maken zich niet alleen zorgen over het wateroppervlak, maar ook over de benodigde parkeerplaatsen, het te kleine trapveldje dat aan de ontwerptekeningen is toegevoegd en de circa 200 vrachtwagens met zandladingen, die door de wijk zullen rijden.

De gemeenteraadsleden bleken het eens te zijn met de inspreker. "Het zou niet passend zijn om voor voornamelijk hetzelfde plan snel een procedure op te starten", zo vond raadslid Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest). "Als iets onder de rechter is, moeten we daar eerst op wachten", vulde Watze Mandema (CDA) aan.
Wethouder Wendelien Tönjann informeerde de politici dat het college verplicht is om dit verzoek van de projectontwikkelaar aan de raadsleden voor te leggen. De gemeente moet namelijk volgens een contract alle medewerking verlenen bij het maken van een bestemmingsplan. De gemeenteraad mag 'nee' zeggen tegen deze alternatieve omgevingsvergunning, maar moet dan wel heel duidelijk aangegeven, wat hier de redenen voor zijn. Dit om juridische procedures van de projectontwikkelaar te voorkomen.
Een optie is ook, om een besluit over dit alternatieve bestemmingsplan aan te houden tot eind december. Tegen die tijd moet namelijk de uitspraak van de Raad van State al bekend zijn.
Een meerderheid van de raad voelde op donderdag 9 november veel voor het afwijzen van de aanvraag voor de omgevingsvergunning, maar mogelijk wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van eind deze maand toch besloten om de behandeling van deze aanvraag een maandje uit te stellen.

ASC

Nu de bouw van de woningen op zich laat wachten, maken diverse raadsleden zich zorgen over de financiële positie van voetbalclub ASC. Doordat hun oude terrein nog altijd niet bebouwd kan worden, komen hiervoor ook geen inkomsten bij de club. Maar wel geeft ASC iedere maand geld uit aan rente- en aflossingskosten vanwege de verhuizing.

Eelke van den Ouweelen (Lokaal) wees er donderdag 9 november op, dat de gemeente eerder een garantstelling van 6 miljoen euro heeft afgegeven, mocht ASC de kosten niet kunnen dragen. Wethouder Tönjann verzekerde de raadsleden dat de gemeente geen enkel financieel risico loopt. "We hebben recht van hypotheek. Als het mis gaat, kunnen wij altijd zelf op dat terrein woningen bouwen."


Toekomst Het DOK veiliggesteld

politiek n Het voortbestaan van basisschool het DOK in de wijk Nieuw Rhijngeest is lang onzeker geweest, doordat de school op 1 oktober niet het aantal leerlingen zou hebben (en inderdaad ook niet had) dat volgens de regels van het ministerie van OCW gehaald moest worden.

Deze eis is 298 leerlingen. Bij Het Dok stonden op 1 oktober 256 leerlingen ingeschreven. Overigens is op basis van het aantal inschrijvingen de verwachting dat in mei 2018 de 300e leerling kan worden verwelkomd. De prognoses, mede op basis van de aantrekkende woningbouw in Nieuw Rhijngeest, geven aan dat de school verder doorgroeit in de komende jaren, hetgeen uitbreiding van het huidige schoolgebouw noodzakelijk maakt.

fusie

Een van de wegen die het bestuur heeft bewandeld om de toekomst van Het Dok veilig te stellen, is een fusie met een andere onderwijsorganisatie, de Stichting Panta Rhei, een groep van 15 basisscholen in Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Den Haag. Het bestuur zag fusie bovendien als noodzakelijk voor het creëren van voldoende financiële, personele en bestuurlijke zekerheid. Door de decentrale organisatie van Panta Rhei kan het behoud en verdere ontwikkeling van het eigen onderwijsconcept van het DOK worden gewaarborgd.
Na een ouderavond en nadat de instemming was verkregen van de Medezeggenschapsraad en van de Raad van Toezicht, heeft het bestuur het besluit genomen tot een fusie met Panta Rhei.

goedkeuring

Na positief advies van de gemeente Oegstgeest over deze fusie is het fusieplan ter toetsing en goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van OCW.
Het ministerie van OCW heeft kortgeleden ingestemd met de fusie met Panta Rhei. Door deze fusie voldoet Het DOK aan de eisen die de wet stelt aan het aantal leerlingen. Dit betekent dat de toekomst van Het DOK is veiliggesteld.
Per 1 januari 2018 zal Het DOK officieel toetreden tot Panta Rhei.