Zo'n tweehonderd scholieren spanden zich tot het uiterste in tijdens de wedstrijd. | Foto PR
Zo'n tweehonderd scholieren spanden zich tot het uiterste in tijdens de wedstrijd. | Foto PR Foto: PR

Wedstrijd voor Leo Kanner-klassen blijkt schot in de roos

hardlopen n Zo'n 200 scholieren hebben zich vorige week tot het uiterste ingespannen tijdens de Leidse veldloopkampioenschappen.

Vooral bij de 1300 meter lange wedstrijd voor basisscholen was de spanning te snijden. De St. Josephschool troefde Woutertje Pieterse en de Morskring af.

Eerder had de organisatie al veldlopen voor het voortgezet onderwijs en voor het Leo Kanner College en de Leo Kanner School uitgezet op de atletiekbaan en in de Leidse Hout. De deelnemers kregen een dubbele ronde voorgeschoteld, in totaal zo'n 2600 meter. De snelste deelnemers hadden die afstand in amper tien minuten voltooid.
Vooral de veldloop voor jongeren met autisme was met 85 deelnemers een schot in de roos. Zowel het Leo Kanner College (Leiden-Zuidwest) als de Leo Kanner School (Oegstgeest) had zich grondig voorbereid op de veldloop. Trainers van Leiden Atletiek schaafden sinds half september onder schooltijd aan de conditie van tientallen sportieve scholieren. Ook docenten van beide scholen begeleidden het project.
Mede door dit soort initiatieven groeit de zogeheten plus-groep van Leiden Atletiek voor jongeren met autisme als kool. "We zijn met een klein koppel begonnen", zegt initiatiefneemster Noortje van Kempen, "en trekken nu elke vrijdagmiddag jongeren van Den Haag tot Alphen aan den Rijn. Ook stromen atleten door naar andere groepen van Leiden Atletiek."


Informatie: www.leidenatletiek.nl


Adam, mens, waar ben je?

lezing n Op donderdag 16 november is er een lezing om 20.00 in het Dorpscentrum. Laurens ten Kate, hoogleraar Vrijzinnige Religiositeit en Humanisme, spreekt over 'Adam, mens, waar ben je? Ethiek en verbeelding in het christendom'.

Ten Kate verbindt de naam van God met iets in de mens wat transcendentie wordt genoemd. "Transcendentie is dat wat ons leven onderbreekt en openbreekt, inbreekt op onze ervaring en ons ondervraagt. God als vraag aan de mens. Niet vanuit een andere wereld, maar vanuit 'het andere' van onze wereld. Het is de transcendentie van de vreemdeling, de vluchteling; maar ook van de muziek en de erotiek."
"Dat God een vraag is, en geen antwoord, ligt al verborgen in de wortels van jodendom en christendom. De filosoof Emmanuel Levinas geeft daar een concrete vertaling van doordat hij laat zien dat deze God minder van ons vraagt omhoog te kijken dan om ons heen, naar de medemens." Ten Kate laat zien dat deze betrokkenheid op de ander en op de wereld alles te maken heeft met verbeelding: verbeelding als kenmerk van wat we de 'vrijzinnige conditie' van onze tijd kunnen noemen.