Freek Lugt presenteert zondag zijn boek 'Het sissen van de schaduw'

lezen n Komende zondag presenteert schrijver Freek Lugt om 13.00 uur zijn nieuwste boek bij de Rijnlandse Boekhandel. Het is een bundel legenden over Oegstgeest getiteld 'Het sissen van de schaduw'.

"Tijdens mijn historische onderzoeken ben ik verschillende keren een legende tegengekomen. Sommige spelen duidelijk in Oegstgeest of omgeving, een enkele zou er kunnen spelen. Maar wat moet je ermee? Vaak zijn ze leuk om te lezen, maar het historisch belang ervan is meestal beperkt. Het ergste is dat je vaak niet weet hoe beperkt. Dat betekent meestal dat je ze maar apart legt. Echt iets ermee doen kun je niet." Men veronderstelt dat er wel niet zoveel legenden over Oegstgeest zullen zijn, maar die veronderstelling blijkt onjuist te zijn. "Dat valt reuze mee", reageert Lugt. "Ik heb er een aantal uitgepikt die ik het navertellen waard vind en in een bundel heb samengebracht. Bij het apart leggen van de verhalen had ik vaak al wat gegevens genoteerd maar bij het bundelen ben ik per legende consequent nagegaan wat erover te weten valt. Wat kan er niet waar aan zijn, wat is gewoon wel waar, wat weten we niet, wanneer zijn ze voor het eerst vermeld, waar komen ze vandaan, kortom, alles wat er over te weten valt. Gaandeweg werd het reconstrueren van de historische context vaak nog interessanter dan het verhaal zelf. Ik had er bijvoorbeeld geen flauw idee van dat hier heel vroeger Kelten hebben gezeten, maar door enig onderzoek kwam ik tot de conclusie dat het juist praktisch zeker is dat ze hier gewoond hebben. Daar gaat de eerste legende over, Het sissen van de schaduw, zoals ik ook de hele bundel genoemd heb."


'Het sissen van de schaduw - Negen Oegstgeester legenden' zal op 12 november om 13.00 uur worden gepresenteerd bij de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort.