André Dollabella speelt zondag in De Paulus. | Foto Nicolas Kröger
André Dollabella speelt zondag in De Paulus. | Foto Nicolas Kröger Foto: Nicolas Kröger

Braziliaanse pianovirtuoos Dolabella treedt op in de Paulus

muziek n Nu bij Voordekunst de crowdfunding campagne Geef de Paulus Vleugels! in volle gang is, komt het recital van de Braziliaan André Dolabella mooi uit. Hij vertolkt zondag om 16.00 uur briljante transcripties van werken van onder anderen Mahler en Ravel. Op de nieuwe concertvleugel. Deze krant sprak onlangs met hem.

Graag verwijst Dolabella naar de Nederlandse pianist Frédéric Meinders. Niet nu hij hier optreedt, evenmin omdat zijn landgenoot Nelson Freire – een jaar geleden nog te bewonderen in de serie Meesterpianisten in Concertgebouw – opmerkte dat Meinders een van de grootste pianisten van vandaag is. "Meinders is mijn grootste inspiratiebron", zegt Dolabella, "dankzij hem ben ik pianist. En door hem heb ik de kunst van het transcriberen leren verstaan. Het is een oude, hoogstaande traditie, niet alleen onder pianisten, maar in onbruik geraakt omdat musici en componisten in aparte hokjes zijn gestopt. Dit omzetten van een compositie in een andere bezetting vergt intensieve studie. De pianisten die er nu in uitblinken zijn op één hand tellen: naast Meinders Volodos, Hamelin en Hough. In Oegstgeest speel ik zijn transcriptie van een lied van Godowski. En geïnspireerd door hem maakte ik er een van Debussy's orkestwerk Prélude à l'après-midi d'un faune. Hiervoor bestudeerde ik de versie pianovierhandig van Debussy zelf en die voor twee piano's van Ravel. Ik verkies de mijne, pianotweehandig, die speel ik zondag. Verder Liszts versie van Wagners Liebestod. Het is fantastisch en pakt massief uit." Dolabella ontmoette Meinders in 1999 na een concert van de Nederlander met Nelson Freire in Belo Horizonte. "Zijn vrouw is Braziliaanse, ze woonden 20 kilometer buiten de stad. Een jaar later werd ik zijn privéleerling en in 2002 vertrok ik naar Duitsland om aan de Muziekuniversiteit Karlsruhe te studeren. Na het masterdiploma in 2008 ging ik in de weekends bij Meinders langs, hij woonde toen in België. We werden vrienden. Nu woont hij in Malaga en ik in Frankfurt." Terugblikkend: "Ik had eerst een drumstel, toen ik bij mijn grootouders een piano ontdekte, speelde ik beide. Vanaf mijn vijftiende heb ik me op de piano toegelegd."

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel of via tickets@musaix.org: volwassenen €25, studenten €10, vrij entree tot 18 jaar. Aanbieding: één kaart cadeau bij vijf ineens voor volwassenen.