Als winkelier moet je ook een beetje mantelzorger zijn. | Foto PR
Als winkelier moet je ook een beetje mantelzorger zijn. | Foto PR Foto: PR

Dementie: Vergeet me nietje

project n Na een succesvolle start van project 'Dementievriendelijk Oegstgeest' komen er allerlei activiteiten op gang, naast al bestaande initiatieven als bijvoorbeeld de fietsmaatjes in Oegstgeest.

Fietsmaatjes is ook bedoeld voor mensen met dementie, die graag samen met een vrijwilliger willen gaan fietsen op de duo fiets of rolstoelfiets. Hiermee slaat men eigenlijk twee vliegen in één klap. Als je Alzheimer hebt, is het goed om te bewegen en tegelijkertijd ben je in gesprek met elkaar. De mantelzorger thuis kan in die tijd even aandacht voor zichzelf nemen.

Voor geïnteresseerde burgers wordt in december de training 'Omgaan met dementie' georganiseerd. In 2018 zullen nog meer van dit type trainingen worden georganiseerd. Zo'n soort training wordt in november ook gevolgd door alle publieksmedewerkers van de gemeente. Zij gaan allerlei situaties oefenen, die zich aan de balie en aan de telefoon van het gemeentehuis kunnen voordoen.

In overleg met de winkeliersverenigingen van Oegstgeest gaan ondernemers nog veel leren van slager Henk van 't Slot uit Wassenaar. Van 't Slot van keurslagerij Groeneveld kwam door zijn vrouw met dementie in aanraking en heeft het hele ziekteproces met haar meegemaakt. Hij vindt dat je als winkelier met je personeel allemaal een beetje mantelzorger moet zijn. Als je ziet en weet wat er met je klant aan de hand is kun je op allerlei manieren meehelpen om zaken goed te laten verlopen. Om te beginnen natuurlijk een begripvolle houding in de winkel en thuisbezorgen. Maar ook zegt Henk van 't Slot: "als ik een wat verwarde klant aan de telefoon heb, vraag ik altijd of ze even naar de koelkast willen lopen om te kijken wat er nog in staat, ook in de vriezer. 'Oh ja', is dan de reactie, 'dat heb ik ook nog'."

Afbeelding