Oegstgeest kampt met groot tekort in jeugdzorg

politiek n Veel gemeenten komen dit jaar niet uit met jeugdhulpbudget. Zo ook Oegstgeest. Dat was al eerder bekend, maar de concrete cijfers hierover kwamen pas op dinsdag 31 oktober naar buiten toen de Oegstgeester gemeenteraad aan vertegenwoordigers van Holland Rijnland om cijfers vroeg.

De tekorten lopen op van 4 ton in 2018, naar 1,1 miljoen in elk van de drie jaren daarna. Hiermee is de voorliggende, sluitende programmabegroting, eigenlijk in één klap niet sluitend meer. "Voor ons kwam dit tekort als volslagen verrassing", sprak Tim van Tongeren van Progressief Oegstgeest. "Deze kosten waren allang bekend, en hadden moeten worden meegenomen", betoogde ook Eelke van den Ouweelen (Lokaal) tijdens de Begrotingsraad van donderdag 2 november. "Dat is een heel kwalijke zaak. Er had een adequate en tijdige terugkoppeling moeten zijn. Nu is de begroting wankel en te rooskleurig." Raadslid Jan Vos van D66 sloot zich daarbij aan. "Kunnen we wel volhouden dat we een sluitende begroting hebben als er zoveel onder het tapijt wordt geveegd?" "Wellicht moeten we met een heftig amendement komen," vulde zijn collega Elfred Bus hem aan.
Gisterenavond, na het ter perse gaan van deze krant, heeft de Oegstgeester gemeenteraad verder vergaderd over de begroting. (WT)