Maaike Hart wil met haar fotografie-passie autisme bij vrouwen bekender maken. | Foto Willemien Timmers
Maaike Hart wil met haar fotografie-passie autisme bij vrouwen bekender maken. | Foto Willemien Timmers Foto:

Maaike Hart exposeert met prachtige foto's van vrouwen met autisme

fotografie n Pas vijf jaar geleden kreeg de Oegstgeestse Maaike Hart de diagnose autisme. Voor haar familie misschien een klap, voor haarzelf een opluchting. "Eindelijk begreep ik mijzelf beter, en kon ik duiden waarop ik bijvoorbeeld in mijn werk steeds tegen muren opliep."

Door Willemien Timmers

Maaike was blij met de diagnose, omdat ze zich herkende in de kenmerken die bij autisme (in haar geval toen aangeduid als 'Asperger') horen. Vanaf dat moment kon ze voor haar gevoel haar leven weer opnieuw opbouwen. "Van kleins af aan vind ik het functioneren in een groep al ingewikkeld. Op het schoolplein speelde ik vaak alleen, en later, in mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige, kreeg ik regelmatig te horen dat de patiënten erg tevreden waren, maar dat ik niet in de groep paste."

'Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier', stelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme op zijn website. 'Alles wat mensen met autisme zien, horen en ruiken wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten.'

Toen Maaike de diagnose kreeg, reageerden sommigen in haar omgeving met verbazing. "Kunnen vrouwen dat ook hebben?" vroegen ze dan. "Voor vrouwen met autisme is relatief weinig aandacht. Ik wil daar verandering in brengen. Zelf had ik het heel fijn gevonden als ik op jongere leeftijd had geweten dat ik Asperger had, maar toen was er nog minder over bekend."
Na een burn-out in de zorg en het krijgen van de diagnose besloot Maaike haar hart te volgen. "Toen kreeg ik van mijn moeder een camera te leen en dat vond ik heerlijk om te doen! Ik vroeg me af: Als ik dit al jaren eerder had geweten, wat had ik dan gedaan? Het antwoord daarop was dat ik dan de fotografie-kant was opgegaan. Vandaar dat ik toen de basisopleiding, en daarna de vakopleiding fotografie aan de fotovakschool in Amsterdam ben gaan volgen."
Maaike wil met haar fotografie-passie autisme bij vrouwen bekender maken. "Ik ben een jaar op zoek geweest naar zeven vrouwen met autisme die model wilden staan voor een fotoserie hierover. Stuk voor stuk heb ik ze op hun eigen unieke manier op de foto gezet, met als thema dát aspect van autisme, waar zij het meest hinder van ervaren, of profijt van hebben." Nadat Maaike deze prachtige serie zwart-witfoto's op social media had gedeeld, kwamen er enorm veel reacties. "Vrouwen herkennen zich in de foto's. Veel van hen hebben gereageerd, en met die honderden reacties wil ik ook wat gaan doen."
De foto's van Maaike Roos hangen de tweede helft van deze maand in Nieuwe Energie, aan de 3e Binnenvestgracht in Leiden. Daarna, in het eerste kwartaal van 2018 komen de bijzondere portretten in Restaurant Sijthoff in de Douzastraat te hangen, daar waar ook de Leo Kannerschool restaurant houdt.
Inmiddels is Maaike bezig met een tweede fotoserie over vrouwen met autisme.