Het beoogde nieuwe onderkomen voor SOEK. | Foto Wil van Elk
Het beoogde nieuwe onderkomen voor SOEK. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Kringloopwinkel SOEK kan aan verhuizen gaan denken

kringloop n Stichting Oegstgeester Kringloopinitiatief (SOEK) opent zaterdag 13 januari een nieuwe kringloopwinkel op de Endegeesterstraatweg 1A te Oegstgeest.

SOEK heeft hiertoe op 2 november een overeenkomst getekend met Ad Hoc beheer voor het tijdelijk gebruik van het voormalige kinderdagverblijf De Harlekijn (achter de oude Julianaschool). Uiterlijk 31 december moet SOEK hun huidige pand, het Carpgebouw achter het gemeentehuis, leeg opleveren aan de gemeente om plaats te maken voor het Centrum Jeugd en Gezin.

"Geen fijne gedachte want we hebben het hier bijna in het Carpgebouw al twee jaar erg naar ons zin. Ook zijn vele burgers uit Oegstgeest en nabije omgeving enthousiast geworden over het leuke aanbod van bruikbare kringloopgoederen. Maar zoals genoegzaam bekend was dit onvermijdelijk", aldus Rob Bergers van SOEK.

De toekomst van de kringlooporganisatie is qua huisvesting heel even geborgd maar hangt nog steeds aan een zijden draadje. Immers het blijft een tijdelijke constructie. "Mocht de ons goed gezinde Oudendal Groep, de eigenaar van de leegstaande gebouwen, concrete plannen hebben, dan moet SOEK binnen een maand de enige kringloopwinkel van Oegstgeest sluiten."

SOEK meent een duidelijke bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Oegstgeest. Hergebruik en recycling (wellicht na reparatie) is een van de voornaamste pijlers in het kader van duurzaamheid. Daarnaast levert SOEK een bijdrage aan het duurzaam inzetten van vrijwilligers en burgers met afstand tot de arbeidsmarkt en vluchtelingen, heeft de SOEK een duidelijke sociale functie in het dorp en wordt de netto-opbrengst teruggegeven aan de gemeenschap door het geldelijk ondersteunen van goede doelen organisaties. Spraakmakend voorbeeld hiervan is de gift in dit voorjaar van € 7.500 aan de Stichting Fietsmaatjes Oegstgeest en in het verleden aan de Dierenambulance.

"SOEK roept hierbij dan ook alle dorpsvertegenwoordigers in de politieke partijen van harte op in het politieke programma van 2018 rekening te houden met het structureel in Oegstgeest waarborgen van het verder verhogen van het hergebruik, recycling, repareren van goederen en materialen", aldus Bergers.