Marien den Boer aan het woord tijdens zijn afscheidsborrel op dinsdag 31 oktober. | Foto Wil van Elk
Marien den Boer aan het woord tijdens zijn afscheidsborrel op dinsdag 31 oktober. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Wethouder Marien den Boer neemt afscheid van de Oegstgeester politiek

politiek n Dinsdagavond 31 oktober nam wethouder Marien den Boer in de trouwzaal van het gemeentehuis afscheid van alle mensen die hij in zijn elf bewogen politieke jaren leerde kennen.

Door Willemien Timmers

In de commissievergadering van donderdag 12 oktober kondigde Den Boer volkomen onverwacht zijn vertrek aan. Aan het eind van de avond liet hij weten op vrijdag niet meer aan het werk te gaan als wethouder. Den Boer oogstte in die vergadering met deze stap, die 'een persoonlijke afweging' was, naast begrip, ook veel gefronste wenkbrauwen.

Marien den Boer startte in 2006 als commissielid voor het CDA en ging in 2007 verder als gemeenteraadslid. Tussen 2010 en 2014 was hij fractievoorzitter. In 2014 werd hij voor zijn partij wethouder en zette hij zich in voor onderwerpen als financiën, zorg en welzijn, sport, vrijwilligers, grondzaken, vastgoed en bedrijfsvoering.

Ondanks zijn plotselinge vertrek, was de afscheidsborrel feestelijk, drukbezocht en luchtig. Burgemeester Emile Jaensch sprak over Marien den Boers politieke loopbaan en de taken die hij op zijn bordje had. "Het wethouderschap ging je ogenschijnlijk makkelijk af. Je hebt je op veel terreinen ingezet, en was altijd overal in het dorp te vinden. Met jou als wethouder hebben we de schuld van Oegstgeest weten te beteugelen." Hij memoreerde ook dat het soms zwaar is om in het openbaar bestuur te zitten. "Voor complimenten moet je de politiek niet ingaan. Bovendien ben je vaak dag en nacht in touw, en vraagt het een olifantenhuid om te trotseren wat er allemaal op je afkomt. Ook jij vroeg je vaak af: 'Doe ik het goede?' Fijn dat je terug kunt naar je oude werkgever, het ministerie van Economische Zaken. Alles is politiek, maar politiek is niet alles."
Den Boer ontving bloemen, een gravure van het gemeentehuis en de traditionele glazen karaf.

Marien den Boer sprak in zijn slotwoord dank uit naar de grote hoeveelheid mensen die naar het gemeentehuis was gekomen voor zijn afscheid. In zijn afscheidsrede noemde hij de positieve samenwerking in de aantrekkelijke Leidse regio. Ook sprak hij over de kracht van de Oegstgeester samenleving. "Zou ik het wethouderschap aan anderen aanbevelen? Het antwoord hierop is volmondig 'Ja'. Ik ga nu een andere weg in, maar blijf maatschappelijk betrokken," sloot hij af.

Tijdens de Begrotingsraad van donderdag 2 november kwamen een aantal partijen nog even terug op het vertrek van de CDA-wethouder. "Nu we deze week ineens weten dat we de komende jaren met miljoenenverliezen in de jeugdzorg te maken krijgen, kan ik me voorstellen dat ik als wethouder van financiën misschien ook wel zou willen opstappen," sprak Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen. "Er is nu vijf miljoen zoek."

Een week na zijn afscheid laat Marien den Boer echter weten dat zijn vertrek als wethouder echt geen politieke redenen had. "De keus om op te stappen is een puur persoonlijke afweging."
Den Boer snapt dat er vragen leven over zijn vertrek. Vooral het op stel en sprong vertrekken leverde veel vraagtekens op. "Ik heb mijn keuze gemaakt zoals ik hem gemaakt heb, en dat is niet van het ene op het andere moment gebeurd. Ik was daar al langere tijd mee bezig. Het zelf behandelen van de begroting zat er niet meer in. Mijn vertrek is, zoals ik al zei, een puur persoonlijke afweging."


Jan Nieuwenhuis (CDA) opvolger Marien den Boer

politiek n Oegstgeestenaae Jan Nieuwenhuis is tijdens de raadsvergadering van 7 november benoemd als wethouder in de plaats van de opgestapte Marien den Boer.

Nieuwenhuis zal vier dagen in de week aan de slag gaan en zal de rest van deze bestuursperiode de portefeuilles van Den Boer (onder meer financiën, sport, Wmo en vrijwilligerszaken) op zich nemen.

Nieuwenhuis, econoom, heeft veertig jaar ervaring bij de rijksoverheid. Hij werkte bij het Ministerie van Economische Zaken op terreinen 'Grote Infrastructuur' (Schiphol, Maasvlakte en HSL), innovatiebeleid en duurzaamheid. Recent was hij op dit ministerie directeur 'Groene Groei'. Daarnaast heeft hij diverse bestuurlijke functies vervuld op het gebied van zorg en natuur. Momenteel is hij voorzitter van Balans Rijnland (een organisatie voor ouders en leerkrachten van kinderen met leer- en gedragstoornissen), afdelingsvoorzitter van het CDA in Oegstgeest en voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Oegstgeest. Nieuwenhuis, sinds 2008 ereburger van Oegstgeest, woont in Poelgeest.

De VVD voert momenteel gesprekken met kandidaten om te komen tot opvolging van vertrekkend wethouder Tönjann en zo het Oegstgeester college weer te completeren.

Jan Nieuwenhuis in 2007, als voorzitter van wijkvereniging Poelgeest.