Drie enthousiaste creatievelingen 'bewonen' tijdelijk het oude ASC-clubhuis. | Foto Willemien Timmers
Drie enthousiaste creatievelingen 'bewonen' tijdelijk het oude ASC-clubhuis. | Foto Willemien Timmers Foto:

Nieuw leven in een oud clubgebouw

ondernemen n Het oude clubgebouw van voetbal- en cricketvereniging ASC aan de Duivenvoordestraat heeft nieuwe bewoners. Tijdelijk althans, totdat groen licht gegeven wordt om Park Duivenvoorde te gaan bouwen. Zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan over de minimale hoeveelheid vierkante meters oppervlaktewater die in het plan moeten zitten om wateroverlast voor het terrein en de omliggende straten te voorkomen, gaat de eerste paal de grond niet in.

Door Willemien Timmers

Via een organisatie van ad-hoc verhuur hebben drie bijzondere ondernemers hun intrek genomen in dit historische stukje Oegstgeest. Ze wonen in Amsterdam, Den Haag en Koudekerk, maar zochten een atelierruimte op een prettige plek. "Als je je inschrijft voor tijdelijke atelierruimte weet je nooit waar je terechtkomt", vertelt portretfotograaf Vivian Keulards. "Het was een verrassing toen ik dit oude clubgebouw voor het eerst zag: zoveel ruimte eromheen en toch middenin een gezellige woonwijk."

Actrice en theatermaker Gusta Geleijnse (GG Producties) voelt zich samen met haar collega Robijn Wendelaar (die ze op de Toneelacademie in Maastricht leerde kennen) ook helemaal op haar plek in het verlaten gebouw. "We wilden een plek in de randstad, met voor allebei evenveel reistijd, waar we in alle rust en met alle creativiteit aan onze nieuwe voorstelling Filosloof kunnen werken." Met deze nieuwe, filosofische en komische jeugdvoorstelling van Tom de Ket willen ze in 2018 jongeren van 10 tot 15 jaar aan het nadenken zetten. "Door de voorstelling leren ze wat hun waardes zijn, en dat iedereen een verschillende waarde-set heeft."

"Geweldig dat we hier nu alle ruimte hebben om te experimenteren met decors en manieren van spelen. Vanaf januari willen we met de try-outs beginnen. Misschien zijn er wel scholen in Oegstgeest die met ons samen willen werken." Zowel Gusta als Robijn hebben een bekend gezicht, en dan ineens vallen de kwartjes: Gusta is te zien in de Telfort-reclames als de chique echtgenote die het ineens met wat minder moet doen, en Robijn speelt een wrede moeder in de spotjes die aanmoedigen om kindermishandeling te melden.

Nieuwe ideeën

Fotograaf Vivian Keulards, die afstudeerde aan de Amsterdamse Fotoacademie, merkt dat ze een creatieve boost krijgt als ze af en toe uit haar vertrouwde omgeving getrokken wordt. "Van plek wisselen helpt. Het is fijn om hier te fröbelen en een eigen studie te bouwen, zonder hem telkens af te moeten breken. Als vanzelf komen er nieuwe ideeën." Vivian is over de hele wereld bekend met haar werk. Onlangs publiceerde het dagblad Trouw een serie van haar foto's van marine-vrouwen in uniform en in hun thuissituatie. Recent verscheen haar succesvolle eerste boek, Flaming Grace, een ode aan rood haar. In dit hardcover boek staan geënsceneerde portretten van Nederlandse, Ierse en Amerikaanse roodharige kinderen. Ze viel met dit boek volop in de prijzen. "Graag wil ik Oegstgeest beter leren kennen, en ook hier concepten en projecten uitwerken. Ook wil ik, waarschijnlijk in de eerste helft van januari, twee portretworkshops gaan geven hier in het dorp; een voor kinderen en een voor volwassenen.

www.viviankeulards.nl

www.gustageleijnse.com