Fietsverlichting maken bij Repair Café, Fietsersbond en Van Hulst

repareren n Helder brandend licht op de fiets maakt de rit een stuk veiliger, zeker in de donkere maanden van het jaar. Repair Café Oegstgeest, Fietsersbond Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst helpen graag een handje. Samen repareren ze fietsverlichting snel en goed op zaterdag 4 november.

Bij het Repair Café kun je van 10.00 tot 13.00 uur terecht in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9. Op hetzelfde adres, maar dan buiten in een stand, zijn de Fietsersbond en Van Hulst van 10.00 tot 15.00 uur actief met lichtreparaties. Materiaalkosten moeten betaald worden, arbeidsloon niet.

De vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen verder bij het maken van alles in het huishouden dat kapot ging maar nog niet weg hoeft: meubels, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, elektronica, computers en aanverwante spullen. Dit spaart de portemonnee en voorkomt meer afval. De reparateur laat zien hoe je het eventueel zelf kunt doen.

De actie om fietsverlichting te laten controleren en repareren loopt door van 5 tot en met 11 november. Dan kun je terecht bij de winkels van Bike Totaal Van Hulst, Lijtweg 6 en Geversstraat 43. In die week geldt een korting van 10 procent op materiaal en arbeidsloon.
Bij de actie voor goede fietsverlichting werken de gemeente, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en regio Holland Rijnland samen. Volgens de Fietsersbond zal de politie na de actie gericht controleren op werkende fietsverlichting. De boete voor onverlicht fietsen bedraagt 55 euro. Goed brandende fietsverlichting verlaagt het risico op een ongeval in het donker met 17 procent, meldde brancheorganisatie RAI in oktober.


'Worden we geschiphold?'

overlast n Een rijksoverheid die twijfelt aan de uitslagen van de berekeningsmodellen. Koppen in de kranten die vragen doen rijzen. Wat is Fake en wat is Waar? Vliegen vliegtuigen werkelijk te laag of alleen maar laag? Deze avond wordt een deel van de sluier opgelicht. Na eerdere drukbezochte en succesvolle bijeenkomsten houdt Oegstgeest Zonder Vlieghinder binnenkort weer een informatieavond voor leden en sympathisanten.

Jo Hermans zal een inleiding geven over Geluid. Wat is geluid en hoe plant het zich voort? Wat is de invloed van temperatuur en wind op geluid en geluidsoverlast? Hoe komt het dat we op oudere leeftijd moeite hebben een gesprek te volgen in een achtergrond van geroezemoes? En ter leering ende vermaeck een huiskamerproefje: waardoor heeft een mok twee verschillende tonen? Jo Hermans is emeritus-hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit Leiden.
Wim Dechering, verbonden aan OZV en gespecialiseerd in data-analyse en statistiek, veraste vorige jaren de aanwezigen met feitelijke informatie over wat zich werkelijk in het luchtruim boven Oegstgeest en omliggende gemeenten afspeelt. Hij is verder gegaan met zijn onderzoek en uit de analyses kunnen een aantal heldere conclusies worden getrokken. Op basis hiervan zullen aanbevelingen ter verbetering worden besproken. Dr. Dechering zal tevens spreken een nieuwe term: 'geschiphold worden'.
Voor de pauze zal het bestuur verslag doen van de activiteiten in 2017 en de plannen voor 2018 uiteenzetten. Belangrijke onderwerpen zijn: de belangenbehartigersrol die OZV regionaal vervult, de voortgang van OZV, de komende gemeenteraadsverkiezingen en verdere lobby.
Alle leden en geïnteresseerden zijn van harte welkom om op maandag 13 november in de raadszaal van de gemeente Oegstgeest. De start is om 20.00 uur, de afsluiting om 22.15 uur.


Graag deelname aanmelden via http://vlieghinder-oegstgeest.nl/contact.

Op deze site is ook het volledige programma te vinden.