Aan het eind van de geanimeerde bingo lieten de leerlingen de dieren van de school aan de gasten zien. | Foto PR
Aan het eind van de geanimeerde bingo lieten de leerlingen de dieren van de school aan de gasten zien. | Foto PR Foto: PR

Zonnebloem-bingo

gezelligheid n Woensdagmiddag 25 oktober was de jaarlijkse bingo voor de Zonnebloem deelnemers op het Wellantcollege.

De leerlingen verzorgen de bingo. Ze draaien de ballenbak, roepen de nummers en helpen de ouderen bij het vullen van hun kaarten. Alle gasten hebben een leerling ter begeleiding. De docente vertelde over het Wellant en hoe belangrijk zij het vinden dat hun leerlingen een bijdrage leveren aan de maatschappij en dat door de samenwerking met de Zonnebloem zij voor de leerlingen een maatschappelijke stage kunnen aanbieden. Henk Hogervorst, gast van de Zonnebloem, vertelde vroeger op de grond van de school te hebben gewoond en gewerkt. Hij heeft de school daarna zien verrijzen en vond het geweldig hier nu terug te zijn.
Aan het eind van de geanimeerde bingo lieten de leerlingen de dieren van de school aan de gasten zien. Niet alleen konijntjes en cavia's maar ook slangen zorgden voor veel ooohs en aaahs.


Vers van de maand

Storm

De storm hield in de bossen een gericht
en trok een spoor van uitgerukte bomen,
hun voet een rode bloederige stomp.
Een kraan heeft één al in zijn greep genomen,
zijn laatste wortels grijpen nog de grond.
Een zaagmachine doet zijn schrille plicht. Men zegt dat dit het bos ten goede komt.

November: regen, storm. Bomen ontworteld. Dit jaar was het weer al eerder van slag. Ik zag ze geveld in het Leidse Hout en vlakbij mijn huis in het Hofbrouckerpark. Sommige nog jong, niet bestand tegen zoveel geweld, anderen oud en kwetsbaar.
De oud Oegstgeester predikant Carel ter Linden (1933) beschrijft in dit vers het spoor van die gevelde reuzen. Kranen en zaagmachines doen de rest. Soms kan je de val voorkomen door tijdig te snoeien en ruimte te scheppen voor nieuwe loten. Dat lijkt, zoals ter Linden schrijft, goed te zijn voor het bos. Maar het kan ook anders, agressiever. Zo werd vorige maand in de tuin schuin achter ons huis binnen een uur een gezonde 'reus' geveld voor meer licht en ruimte. Die boom betekende veel voor mij: Ik keek elke dag een paar minuten naar zijn takken, genoot van veel vogels. Zo beleefde ik de seizoenen buiten en in mijzelf.


Woede komt bij me boven vanwege zoveel kortzichtigheid. Het gaat kennelijk om de financiële waarde van de woning, niet om de onschatbare waarde van de woonomgeving. Nee, dan liever een novemberstorm. Het doet pijn, maar dat hoort bij het leven.

Ronald da Costa


Cursus 'Het beschadigde brein'

dementie n Eva, organiseert op 3, 10 en 17 november 2017 van 13.30 tot 16.00 uur de gratis cursus 'Het beschadigde brein'.

Dementie en niet-aangeboren hersenletsel zijn ingrijpend en hebben een grote impact op het leven van zowel de persoon zelf, als op de familie en vrienden. Contact maken en houden met deze mensen is erg belangrijk, dit kan op verschillende manieren. Tijdens de drie cursusmiddagen krijgt men hiervoor handvatten, mogelijke gespreksonderwerpen en gaat men licht in op de werking van het menselijk brein. De cursus in de Haeswijk-flat is bedoeld voor mantelzorgers uit Oegstgeest. Aanmelden kan via www.wijzijneva.nl.