Bijeenkomst over keuzes zeer gewaardeerd

levenseinde n Ze was al vroeg aanwezig, Elida Wessel-Tuinstra, onze dorpsgenote, Tweede en Eerste Kamerlid voor D66, die meer dan dertig jaar geleden, in 1984, als eerste een wetsvoorstel indiende om het gevoelige onderwerp euthanasie nu eindelijk eens goed en wettelijk te regelen.

Natuurlijk wist ze dat het woensdag 25 oktober in het Dorpscentrum om veel meer dan dat onderwerp alleen ging. Dat artsen, specialisten als Annelies Weverling, internist ouderengeneeskunde van het Alrijne Ziekenhuis, Dorothea Touwen, expert van het LUMC op het gebied van medische ethiek, Caroline Groffen, Oegstgeester huisarts en deskundigen rond wilsverklaringen een heel scala aan onderwerpen zouden behandelen. En dat beviel haar zeer.


Samen met veel anderen nam zij kennis van de vele keuzes waarvoor mensen in de laatste levensfase staan. Waarbij alle zorgprofessionals de nadruk legden op het grote belang van het bespreken van wensen met kinderen, vrienden, buren. "Stel dit niet uit tot het te laat is. Praat nu over uw wensen, leg zaken vast, laat duidelijk weten wat u wil en leg dat vast op herkenbare plaatsen. Zaken vastleggen via de notaris is prima, maar realiseer u wel dat een eigen schriftje, mits dat gevonden wordt(!), net zo geldig is. Juist mensen die nu nog goed en gezond zijn realiseren zich onvoldoende dat de levenssituatie van het ene op het andere moment volledig kan veranderen. En dan gaat het daarbij niet alleen om de vraag cremeren of begraven, of hoe vrolijk, stemmig, formeel of losjes de uitvaart dient te zijn, maar veeleer om wat u in de laatste maanden, dagen en uren voor wensen heeft, welke keuzes u wilt maken. En om de zekerheid dat uw wensen overkomen als het echt nodig is."


Ook twijfels rond de vraag of beslissing tot niet-reanimeren automatisch betekent dat men geen medische behandeling meer krijgt werden weggenomen. Men laat een senior dan medisch gezien absoluut niet aan zijn lot over.
De deskundigen benadrukten ook dat het contact en het overleg tussen de eerste lijn, de huisarts en het ziekenhuis of het verpleeghuis de laatste tijd sterk verbeterd is. Maar er blijft nog veel te verbeteren: slechts een klein deel van de oudere Nederlanders blijkt alles voor de laatste levensfase te hebben geregeld. Daarom blijven middagen als deze hard nodig.

Middagvoorzitter Ton Kohlbeck kon dan ook met genoegen melden dat dankzij steun van Zorg en Zekerheid in de hele regio nog negen bijeenkomsten kunnen worden gehouden.

De volgende is in Katwijk, op 1 december om 13.30 uur in buurtcentrum de Zwanenburg. Iedereen is daar van harte welkom, maar men moet zich vooraf wel melden per mail bij Ouderenberaad@lumc.nl.
Na de boeiende presentatie van Dorothea Touwen nam Elida in de pauze afscheid. Ja, het was goed, informatief en boeiend geweest. Maar zij moest naar huis. De dag erna was ze jarig, ze werd 86.
Ze had dus nog genoeg te doen. Inderdaad, ook dit was een keuze….