Afbeelding
Foto:

Inzet voor duurzaamheid

De VVD beweert in de begrotingskrant dat Oegstgeest "de nr. 6 meest duurzame gemeente van Nederland" is. Dit is nogal afhankelijk van welke index wordt geraadpleegd. Op de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex 2017 (gdindex.nl) neemt Oegstgeest plaats 90 in. Er valt dus wel wat af te dingen op deze cijfers.

Los van de verschillende indices is het op zich te prijzen dat een partij zich inzet voor duurzaamheid. In de praktijk is daar in Oegstgeest echter weinig van te merken. In de besluitvormende vergadering van september werd het duurzaamheidsonderwerp Van Afval Naar Grondstof (VANG) door de VVD, CDA en HvO van de agenda gehaald ondanks een sterk betoog van de wethouder om het voorliggend voorstel aan te nemen. Vorige week, in de vergadering van oktober, stond het voorstel op initiatief van Progressief Oegstgeest weer op de agenda. Dit keer zou VANG wel inhoudelijke besproken worden was de verwachting. Helaas werd de discussie door de coalitie op de lange baan geschoven.

Dit onnodig uitstel onder het mom van gebrek aan draagvlak in het dorp (er heeft zich nooit één kritische inspreker in de raad gemeld in ons altijd zo kritische dorp) is op zich al merkwaardig. Erger nog is dat de ideeën van de coalitiepartijen er toe leiden dat Oegstgeest nooit aan de landelijke afvaldoelstellingen gaat voldoen. De coalitie weigert hiermee bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen voor algemeen geaccepteerd en voorgeschreven duurzaamheidsbeleid. Oegstgeest zal hierdoor alleen meer verder weg zakken op de duurzaamheidsindices.

Anton van Kempen


Van afval naar grondstof

politiek n Afgelopen donderdag werd in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel over het ophalen van huishoudelijk afval besproken.

Het voorstel was ingediend door de fracties van D66, Lokaal en Progressief Oegstgeest. In september stond nagenoeg hetzelfde voorstel ook op de agenda, maar toen namens het college. De coalitiepartijen CDA, Hart voor Oegstgeest (HvO) en VVD besloten toen echter, op het laatste moment, om dit voorstel niet te bespreken in september, ondanks dat wethouder Jos Roeffen (HvO) dat duidelijk toen liever wel had gedaan. Om onduidelijke redenen werd het voorstel van de agenda gehaald door een minimale meerderheid. HvO liet daarbij zijn eigen wethouder in de steek. Reden voor de oppositie om hetzelfde voorstel opnieuw te agenderen voor de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Toen werd het voorstel wél besproken.
Het voorstel om te komen tot een betere afvalscheiding en daarmee een vermindering van de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner (met de titel VANG: Van Afval Naar Grondstof) is gebaseerd op het principe van 'omgekeerd inzamelen'. Dit betekent dat de gemeente waardevol afval dat nog hergebruikt kan worden ('grondstof') bij de inwoners thuis ophaalt (denk aan gft en plastic, maar ook aan blik en drankkartonnen). De kleine hoeveelheid afval die echt niet gescheiden kan worden, zal elke bewoner zelf moeten wegbrengen naar ondergrondse containers in de wijk. Hiervoor zal per kilo moeten worden betaald als extra stimulans om te scheiden. Uit onderzoek bleek dat dit de beste methode is om tot minder afval per inwoner te komen.

Het voorstel in Oegstgeest zou vanwege de investeringen in de ondergrondse containers pas de landelijke doelstellingen halen in 2023, terwijl het de bedoeling is dat dit al in 2020 gebeurt.
De coalitiepartijen lieten afgelopen donderdag weten dat zij denken dat voor dit plan onvoldoende draagvlak is bij de bevolking. Niet helemaal duidelijk is waar ze deze constatering op baseren. Er zijn al een drietal avonden over het onderwerp geweest, en tijdens deze bijeenkomsten waren bezoekers juist enthousiast over het nieuwe afvalinzameling-systeem. "De kosten zijn fors, en inwoners weten hier te weinig van", sprak de VVD.

Tijdens het debat hakten de coalitiepartijen niet echt knopen door, en kwamen zij niet met nieuwe voorstellen. "U praat met meel in de mond", verweet Gerlof Kruidhof (PrO) hen. Alle partijen lieten echter wel nadrukkelijk weten duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan.

HvO stelde voor om een nieuw voorstel te maken en eerst met de coalitiepartijen te overleggen. Uiteindelijk werd het voorliggende voorstel met 10-9 (coalitie-oppositie) weggestemd. In december zal de coalitie met een nieuw stuk over afvalverwerking naar de raad komen.


Kandidatenlijst D66 bekend

politiek n D66 Oegstgeest presenteert als eerste partij de kandidatenlijst met verkiesbare plaatsen voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Nadat Elfred Bus eerder was gekozen als lijsttrekker hebben de leden van D66 Oegstgeest kortgeleden gestemd voor de volgorde van de kandidatenlijst vanaf plaats 2. Er was veel animo voor een verkiesbare plaats. "Goed om te zien dat er zoveel belangstelling is voor het raadslidmaatschap. We hebben deze zomer intensieve gesprekken gevoerd met de kandidaten. Het resultaat: een groep enthousiaste D66-ers met diverse kwaliteiten die graag voor de partij en Oegstgeest aan de slag wil gaan," aldus Natalie Jonkers, voorzitter van D66 Oegstgeest.
Een aantal raadsleden heeft besloten zich niet opnieuw te kandideren voor het raadslidmaatschap. Het zijn Boris Kocken, Marlene Simoons en Jan Vos. De tot nu toe vastgestelde kandidatenlijst: 1. Elfred Bus, 2. Lydie Vellema, 3. Arne-Jan Vos, 4. Marieke Vonk, 5. Michel van de Geijn, 6. Jolijn Kouwenhoven, 7. Jeroen Das. Voor de plekken 8 en verder kunnen leden zich nog aanmelden. Op de Afdelingsvergadering van 15 November worden de overige plaatsen op de lijst vastgesteld.