Dienst om geliefden te herdenken

rouw n Op de laatste zondag van dit kerkelijk jaar - 26 november - staat de gemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerk in hun dienst (om 10.00uur in het Duinzigtcollege, Wijttenbachweg 23) zeer bewust stil bij leven en dood, bij rouw en verdriet.

Dit keer onder het thema 'liefde en verdriet'. Zij herdenken hun overleden gemeenteleden en bieden ruimte aan iedereen om hun geliefde(n) te herdenken, die naam op te schrijven en een kaars te ontsteken. Als u vooraf een naam wilt opgeven kan dat bij hun predikant Pieter Kleingeld (pieter.kleingeld1968@gmail.com), maar u bent natuurlijk ook zonder enige aankondiging welkom in de dienst.


Allerzielen: een doodgewoon samenzijn

gedenken n Op de dag voor Allerzielen, woensdag 1 november, openen de remonstranten in Leiden hun deuren voor iedereen die een overledene wil gedenken.

Dat gebeurt in een vesper die begint op 19.30 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden. Het Vocaal Ensemble Vanitas onder leiding van Rozemarijn Kalis zingt liederen van onder andere Franck en Bach.

Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken om zo hun doden te gedenken, of een persoonlijke boodschap achterlaten in de boom van herinnering.

Bijna iedereen kent het gevoel: in het buitenland een kerk binnenlopen en een kaarsje opsteken ter nagedachtenis aan een overleden vriend of familielid. Er is de behoefte om in gedachten stil te staan bij dierbare doden, en uiteraard is dat niet gebonden aan tijd en plaats. Een bekend moment in de christelijke traditie om dit samen te doen is rond Allerzielen.