Partijen kijken verschillend aan tegen participatieproces Kinkenbergerplas

politiek n Diverse raadsleden uitten afgelopen donderdag in de commissie Ruimte kritiek op de evaluatie van het traject van burgerparticipatie bij het meedenken over de nieuwe inrichting van het gebied rond de Klinkenbergerplas.

Omdat onder andere het Platform Hondenvrienden aan hadden gegeven dat ze zich in het proces niet goed gehoord of gerespecteerd hadden gevoeld, werd een extern bureau ingehuurd om het proces te evalueren. "Het participatieproces, maar ook de evaluatie is niet goed verlopen", moest Eelke van den Ouweelen van Lokaal van het hart. "Het onderzoekje dat gedaan is, is mosterd na de maaltijd, en is geen degelijke evaluatie. Bovendien heeft het een beperkte representativiteit." Gerlof Kruidhof van Progressief Oegstgeest sloot zich daarbij aan. "Wij zijn met stomheid geslagen over de kwaliteit van de evaluatie. Ook de hoeveelheid respondenten, vier, is onvoldoende."
Wethouder Jos Roeffen was teleurgesteld in alle kritiek op het evaluatierapport. "Het is schandelijke dat u de vloer met dit rapport aanveegt", beet hij de oppositiepartijen toe. "Dat is geen manier van doen." Volgens de wethouder is het rapport gemaakt door mensen die 'oprecht verstand van dit soort processen hebben'. "Daarnaast is het handig voor alle deelnemers dat, wat je ook wil, je basishouding is om eerst naar anderen te luisteren." Volgens de wethouder is het rapport niet zo warrig als men wil doen laten geloven. "We hebben niet zomaar iets gedaan, en staan evengoed open voor leer en verbeterpunten." Daarnaast vond hij het, net als Van den Ouweelen overigens, negatief dat het Platform Hondenvrienden niet bij de evaluatie was aangeschoven." (WT)


College trekt plan Welgelegen in

bouwen n De Raad van State deed eind september een voorlopige uitspraak, waarin zij woningbouw bij jachthaven Welgelegen (wat VOF Welgelegen en de familie Juffermans graag willen), blokkeerde.

Eerder sprak de gemeenteraad zich al uit tegen de bouw van woningen onder het nieuwe bestemmingsplan, in dit gebiedje langs de Haarlemmertrekvaart.
Het college was begin dit jaar, anders dan de gemeenteraad, wel bereid om het bouwplan te helpen realiseren. Afgelopen donderdag liet wethouder Tönjann echter weten dat ook het college het plan verder niet ziet zitten. "Wij trekken het plan in. Of de andere partijen dat ook doen is aan hen. Zij kunnen altijd nog onder het nieuwe bestemmingsplan een procedure starten om te zien of bouw van huizen toch mogelijk is."

Het plan is inmiddels in procedure gebracht, en de Raad van State zal nog een definitieve uitspraak doen. (WT)


Drie lijsttrekkerskandidaten VVD

politiek n Op 30 oktober kiezen de leden van VVD-Oegstgeest tijdens een algemene ledenvergadering de lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Waar eerst alleen financieel specialist Sven Spaargaren zich kandidaat had gesteld, zijn daar inmiddels raadslid Marcus Rolloos en fractievoorzitter Nicole Zwart-Hendrikx als kandidaat-lijsttrekker bij gekomen.


Van der Luyt in de clinch met gemeente

rechtspraak n De Raad van State moet een oordeel gaan geven in een curieus conflict tussen transportbedrijf Van der Luyt en de gemeente Oegstgeest. Aanleiding is het nieuwe bestemmingsplan Haarlemmerstraatweg voor het gebied waar Van der Luyt het transportbedrijf en een bedrijventerrein exploiteert.

Door Adri van der Wel

Aanvankelijk eiste de gemeente met dit bestemmingsplan dat nieuwe bebouwing in dit gebied alleen kan met een vergunning die rekening houdt met de archeologische waarden in de bodem. Maar die vergunningplicht verviel uiteindelijk toen het bestemmingsplan definitief werd vastgesteld. De bouwmogelijkheden voor Van der Luyt op zijn eigen grond zijn daardoor versoepeld. Maar toch zit het bedrijf nu met gemengde gevoelens.

archeologische waarden

De gemeente vond het namelijk eerder noodzakelijk om de archeologische waarden in de bodem onder het terrein van Van der Luyt streng te beschermen. Dat gebeurde eerst met het voorgaande bestemmingsplan voor dit gebied en dat beleid zou ook in het nieuwe bestemmingsplan Haarlemmerstraatweg worden voortgezet.

Van der Luyt zat al met een schadeclaim klaar toen de gemeenteraad uiteindelijk de omslag maakte en de bouwmogelijkheden versoepelde. Daarmee is ook de schadeclaim van Van der Luyt onschadelijk gemaakt.

'weinig geloofwaardig'

Volgens de advocaat van het bedrijf heeft de gemeente een weinig geloofwaardige omslag gemaakt die niet goed is onderbouwd. Het ontlopen van de schadeclaim was voor de gemeente blijkbaar belangrijker dan de archeologische waarden in de bodem onder het bedrijfsterrein. Van der Luyt wil daarom een oordeel van de Raad van State.

De gemeente spreekt echter van misbruik van recht dat het bedrijf nu pleegt. Van der Luyt had aanvankelijk een vergunning nodig om archeologische waarden in de bodem te sparen en nu niet meer. Dat is volgens de gemeente dus een voordeel voor het bedrijf. Van der Luyt is het volgens de gemeente blijkbaar alleen om het geld te doen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.