In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland. | Foto PR
In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland. | Foto PR Foto:

Projectweek op Duinzigt

onderwijs n Op woensdag 11 oktober bezochten 170 derdejaars Duinzigtleerlingen het Museum Bronbeek en het Openlucht Museum in Arnhem. Thema van de dag: de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië.

In militair rusthuis Bronbeek, waar nog steeds enkele hoogbejaarde Indië-veteranen wonen, werden de leerlingen bij aankomst verwelkomd door diverse gidsen met duidelijk 'Indische roots'. De persoonlijke ooggetuigenverhalen uit de tijd van de Japanse bezetting en de repatriëring na de onafhankelijkheid van Indonesië maakten indruk. In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland, de supermoderne tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland. Ook werd een bezoek gebracht aan de Molukse barak uit Lage Mierde en konden de leerlingen met eigen ogen zien hoe de leefomstandigheden waren van de oud-KNIL-militairen en hun families in hun eerste jaren in Nederland. De leerlingen mochten proberen de traditionele Sau Reka Reka te dansen, niet zonder gevaar voor voeten en enkels.

De excursie was één van de activiteiten in de projectweek, die de school ieder jaar in de week voor de herfstvakantie organiseert.


'Keuzes in de laatste levensjaren' hervat

vragen n Enkele jaren geleden heeft het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord samen met de ANBO het initiatief genomen tot een eerste bijeenkomst over vragen rond de laatste levensjaren. Dat resulteerde in een tweetal zeer drukbezochte bijeenkomsten in Oegstgeest. Het initiatief was zo succesvol dat in andere gemeenten in de Leidse regio soortgelijke bijeenkomsten kwamen.

Daarbij waren steeds plaatselijke huisartsen, geriaters van de lokale ziekenhuizen en specialisten medische ethiek en recht aanwezig, alsmede deskundigen op het gebied van wilsverklaringen. Mede door het wegvallen van de lokale ANBOafdelingen zijn deze bijeenkomsten gestopt. Maar het Ouderenberaad bleef verzoeken krijgen en heeft Zorg en Zekerheid bereid gevonden een nieuwe reeks mogelijk te maken. Zelfs is er van ZonMw een extra subsidie verkregen en Oegstgeest is opnieuw uitgekozen om het spits af te bijten. Op woensdag 25 oktober is men vanaf 13.30 uur van harte welkom in het Dorpscentrum aan de Lijtweg, waar na de opening door middagvoorzitter Ton Kohlbeck om 13.45 uur de inleiding zal worden gehouden door dr. Dorothea Touwen, docent en onderzoeker Medische Ethiek en Gezondheidsrecht aan het LUMC. Na de pauze kan men met vragen terecht bij een forum met een Oegstgeester huisarts, een klinisch geriater van het Alrijne Ziekenhuis en een deskundige over wilsverklaringen. Na afloop, rond vier uur, blijven de deskundigen nog een tijd aanwezig voor het beantwoorden van individuele vragen. Maar belangstellenden kunnen deze vragen ook tevoren stellen bij Ouderenberaad@lumc.nl. Daar kan men zich ook vooraf aanmelden. De organisatie vindt dat prettig, maar het is niet noodzakelijk.

Wat zijn zo de onderwerpen die aan de orde komen? Het gaat in feite om alle vragen die mensen, die de oude dag zien aankomen, zich kunnen stellen. Voor welke dilemma's kom ik te staan, hoe moet ik mijn wil vastleggen? Juist als men nog niets tot weinig mankeert is het goed om alvast voorbereidingen te treffen. Ook familieleden en andere mantelzorgers, die met vragen zitten, zijn van harte welkom.