Patissier Suzanne van Haaster en chef-kok Tom van Aken voor hun nieuwe zaak aan de Geversstraat. | Foto W. Timmers
Patissier Suzanne van Haaster en chef-kok Tom van Aken voor hun nieuwe zaak aan de Geversstraat. | Foto W. Timmers Foto:

Suzie's & Van Aken: voor liefhebbers van gezelligheid en goed eten

ondernemen n Een jaloersmakende hoeveelheid werklust en energie stralen ze uit: patissier Suzanne van Haaster (25) en chef-kok Tom van Aken (35) openen op 19 oktober hun restaurant annex bakstudio in Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Suzie's & Van Aken heet het nieuwe restaurant aan de Geversstraat, dat deze week zijn deuren opent. De zaak is geboren uit de ideale samenvoeging van Suzanne en Tom, die in het dagelijks leven ook een koppel vormen. Zoet, hartig, catering, fine dining; het lijkt alsof alles mogelijk is.

Suzanne 'raakte aan het bakken' na een stage in New York tijdens haar studie kunstgeschiedenis. "Daarvoor vond ik bakken ook al leuk hoor, en in mijn diverse baantjes in de horeca, onder andere bij Restaurant Het Strand in Katwijk en cafetaria Ouwersloot in Rijnsburg, maar ook bij Bakkerij Van Tilburg interesseerde ik mij meer en meer voor het werken met mijn handen. De echte verandering kwam echter toen ik tijdens de feestweek tweede werd bij de Heel Katwijk Bakt-wedstrijd. Ik had de smaak te pakken, en heb toen, vraag niet hoe, voor de vrijmarkt in die week vijftig dozen gebak gemaakt. Binnen twee uur waren we uitverkocht: ongelofelijk."
Deze bakexplosie leidde tot een groot aantal bestellingen. Niet alleen door particulieren, maar ook door horecabedrijven. Het was een geval van druk-drukker-drukst, en 'Suzie's' werd geboren. "Inmiddels ligt mijn gebak bij onder andere de Hortus Botanicus in Leiden, Strandpaviljoen Willy Zuid en SandCbar in Katwijk, Grand Café De Oude School in Warmond en Brasserie Buitenhuis in Valkenburg."
Suzanne, die inmiddels haar patisserie-opleiding heeft afgerond, heeft in de afgelopen jaren geleerd om dicht bij zichzelf te blijven met bakken. "Het begon allemaal met mijn 'Raspberry Cheesecake', waar iedereen enthousiast over is. Daarnaast maak ik een groot aantal taarten die dicht aan mijn hart liggen en tevens mijn specialiteit zijn geworden, zoals Carrot cake, Red Velvet Cake en Pecan Pie."

Omdat Suzanne inmiddels tegen de honderd taarten per week bakt, was een professionaliseringsslag noodzakelijk. "Samen zijn we op zoek gegaan naar een pand waar we als team onze passie konden uitoefenen, en dat is dit pand waarin eerst Koetjes en Kalfjes en Ox zaten, geworden", vertelt Suzy's partner Tom van Aken.
Chef-kok Tom heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug, en heeft gewerkt in restaurants als De Beukenhof, In Den Doofpot en Visrestaurant KW106. Ook was hij mede-eigenaar en chef-kok van Bistro Bree56 in Leiden. "Ik houd ervan om nieuwe dingen aan te pakken, en om hard te werken. Daarom heb ik ook zo'n zin in dit nieuwe restaurant. Bij Suzie's en van Aken kun je heerlijk lunchen, maar ook avondvullend dineren."
De gerechten van deze sympathieke chef vallen onder de 'fine dining' keuken, en laten zich het beste omschrijven als klassiek Frans met Aziatische invloeden. "Door het restaurant te verbouwen en helemaal opnieuw in te richten hebben we een warme huiskamersfeer gecreëerd, waarin ik hoop dat iedereen zich thuis voelt. Voor iedere mond is er iets moois te vinden op de regelmatig veranderende kaart. Ik verheug me erop om mijn gasten te verwennen met verrassende smaakcombinaties."

Een leuke bijkomstigheid is dat de meeste van de groenten van Suzie's & Van Aken verbouwd zullen worden bij Kwekerij De Groene Cirkel: 'De moestuinen van Endegeest'.
Suzie's & Van Aken is van maandag tot en met zaterdag geopend van '11 tot 11'. "Zondags zijn wij open op aanvraag voor feesten en partijen of bakworkshops."
Wie wil reserveren voor de Grande Opening en dineren met 25 procent korting kijkt snel op www.suziesenvanaken.nl.

Suzie's & Van Aken
Geversstraat 63A
2341 GC Oegstgeest
071 889 5324
www.suziesenvanaken.nl