Deelnemers van het Oegstgeester Dictee proberen de zinnen foutloos aan te vullen. | Foto Willemien Timmers
Deelnemers van het Oegstgeester Dictee proberen de zinnen foutloos aan te vullen. | Foto Willemien Timmers Foto:

Het vierde Oegstgeester Dictee makkelijker dan vorige editie

schrijven n Op 10 oktober organiseerde Rotaryclub Oegstgeest e.o. voor de vierde keer het Oegst­geester Dictee in de aula van het Teylingen College. In de categorie volwassenen was Jan Marten de Vries, met 14 fouten de beste.

De tekst van het dictee, de muziek, de lekkere hapjes gesponsord door het mkb van Oegstgeest en de vele deelnemende teams (20) zorgden voor een bijzonder geslaagd geheel. Het dictee was geschreven door Rolien Paulus en Mirjam Jansen, twee (ex)docenten aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden. Het was heel toepasselijk gewijd aan het leven van Jan Wolkers. Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers, droeg het dictee voor. Ten opzichte van vorig jaar waren de foutenscores duidelijk lager (gemiddelde van de volwassenen was 37, van de studenten en scholieren was het 32). De dictees werden door de deelnemers zelf gecorrigeerd. Daarbij lichtten de drie juryleden de correcte spelling op humoristische wijze toe. De dictees met minder dan 20 fouten werden zorgvuldig door het team van correctoren en de juryleden nagelopen. De scores werden vlot verwerkt. Door een studentenvrijwilligster van de VoorleesExpress (Suzanne Rijnierse) werd op enthousiaste wijze verhaald over haar ervaringen bij een laaggeletterd gezin. Hans Portengen, directeur van de bibliotheken in de Bollenstreek, vertelde over de ernst van de situatie wat de laaggeletterdheid betreft in Nederland en Bollenstreek. Er deden dit jaar 79 dicteeliefhebbers en 3 dicteespecialisten mee. De prijswinnaar voor de categorie studenten was Suzanne Rijnierse met 25 fouten. In de categorie volwassenen was Jan Marten de Vries, met 14 fouten de beste. De tweede en derde prijs werd ex aequo gedeeld door Mignon de Lange en Job de Kruiff met 17 fouten.
In de categorie teams was team Bona (Bonaventuracollege) met gemiddeld 23 fouten de beste. Er deden twee teams uit de politiek mee; B&W en CDA Oegstgeest. Het team van de CDA-fractie won op overtuigende wijze van het team van B&W. In de categorie specialisten was Pieter van Diepen uit Leiden met slechts 1 fout in het liefhebbersdictee de beste. In totaal werd door de deelnemers ruim € 1500,- bijeengebracht. Dit bedrag wordt nog vermeerderd door de bijdragen van de sponsoren. Zie ook www.oegstgeestercourant.nl voor de volledige tekst van het dictee.