Afbeelding
Foto:

Economische agenda Leidse regio verlengd

politiek n De 14 partners van Economie071 hebben hun economische samenwerking verlengd tot en met 2020.

Ondernemersverenigingen, overheden en de onderwijs- en kennisinstellingen uit de Leidse regio zetten daarmee opnieuw de schouders onder het realiseren van projecten die de regionale economie stimuleren. Agnita Mur, voorzitter van Economie071: 'In de afgelopen drie jaar hebben we met elkaar met veel energie gewerkt aan concrete projecten die beter op de kaart zijn gezet en sneller zijn gerealiseerd doordat we samenwerken. Die ambitie en het tempo willen we vasthouden richting 2020.'
Momenteel lopen er negen projecten bij Economie071. Daarnaast worden nieuwe projecten op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en arbeidsmarkt van de toekomst onderzocht.


Rommelmarkt

snuffelen n Op vrijdag 20 oktober van 14.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag 21 oktober van 10.00 tot 16.00 uur is er een rommelmarkt in de recreatiezaal van de flat aan het Boerhaaveplein (even nummers - ingang B). De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede aan de Hersenstichting.

Goederen voor de markt kunnen aangeleverd worden op vrijdagmorgen 20 oktober vanaf 10.00 uur.


Calcutta proeven

fairtrade n Via twee Indiase fairtradeorganisaties haalt Wereldwinkel Oegstgeest nieuwe producten in huis uit de Indiase hoofdstad Calcutta. Het opvallendst zijn de sjaals van zijde, wol en katoen en luxe leren tassen, alles in prachtige kleuren en prints.

De Equitable Marketing Association (EMA) in Calcutta is op initiatief van enkele geëngageerde Indiase studenten ontstaan uit zeven coöperaties van ambachtslieden. Inmiddels zijn er meer dan veertig producentengroepen, bestaande uit handwerkslieden, boeren en andere kleine producenten op het Indiase platteland. EMA zorgt voor een fair loon en voor onderdak voor de allerarmsten. Het heeft daarnaast een opleidingscentrum waar de makers hun technieken kunnen verbeteren. Op het terrein is ook een zijderupskwekerij. De zijde die er wordt geoogst, wordt door bij EMA aangesloten wevers verwerkt tot sjaals.
De andere organisatie, Madhya Kalikata Shilpangan (MKS), is ook actief in Calcutta en geeft financiële, technische en marketingbijstand aan 31 producentengroepjes. De producten lopen uiteen van mooie hebbedingetjes voor in huis, tot houten muziekinstrumentjes en aardewerk.