Jan Wolkers en Onno Blom voor ‘het grote gele doek’. |  Foto Tessa Posthuma de Boer
Jan Wolkers en Onno Blom voor ‘het grote gele doek’. | Foto Tessa Posthuma de Boer Foto: Tessa Posthuma de Boer

Jet Bussemaker opent Wolkers-expositie op Oud-Poelgeest

kunst n Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opent dinsdag 17 oktober de expositie 'Jan Wolkers keert terug naar Oegstgeest' op Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

De tentoonstelling van schilderijen van de bekende Oegstgeester beeldhouwer/schilder/schrijver Jan Wolkers is open voor het publiek van 18 tot en met 26 oktober. De expositie is samengesteld door Wolkers-biograaf Onno Blom, die in deze periode zijn meer dan 1000 pagina's tellende biografie over Jan Wolkers publiceert. Blom selecteerde uit de nalatenschap van de schrijver nog niet eerder geëxposeerde schilderijen en daarnaast werken, die direct verband houden met Wolkers jeugd in Oegstgeest en zijn bezoeken aan Oud-Poelgeest. De expositie omvat daarnaast ook historisch biografisch materiaal van de bekende 'beeldhouwer-schilder-schrijver', zoals hij zichzelf afficheerde. Ook wordt een aantal filmfragmenten over de schrijver getoond.

Minister Bussemaker is niet alleen uitgenodigd de opening te verrichten als cultuurminister, maar ook als prominent oud-inwoonster van Oegstgeest en als schrijfster. Bussemaker bracht een groot deel van haar jeugd door in Oegstgeest en volgde er het Rijnlands Lyceum. Ze publiceerde ook een aantal boeken, waaronder 'Dochter van een kampkind'.

De Wolkers-expositie op kasteel Oud-Poelgeest is een van de hoogtepunten van de Wolkersweken in het schrijversdorp Oegstgeest, die gecoördineerd worden door de stichting Dorpsmarketing Oegstgeest. Kaarten voor de tentoonstelling zijn vooraf te bestellen via www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/kaartverkoop en verkrijgbaar tijdens de expositie aan de kassa.

De meeste activiteiten tijdens de Wolkersweken zijn gratis toegankelijk. Voor de bijzondere expositie in kasteel Oud-Poelgeest, die ook een landelijke uitstraling heeft, wordt een bescheiden toegangsprijs berekend van 5 euro. Een deel daarvan gaat naar het onderhoud van het erfgoed Oud-Poelgeest.

Lezing Onno Blom

Op de dag dat het precies tien jaar geleden is dat Jan Wolkers overleed, op 19 oktober, verschijnt zijn biografie 'Het litteken van de dood', geschreven door Onno Blom. De Rijnlandse Boekhandel viert dit heuglijke feit samen met Onno Blom en kasteel Oud-Poelgeest op zondagmiddag 22 oktober en maandagavond 23 oktober.
Onno Blom zal vertellen over de gigantische onderneming die het schrijven van deze biografie was. Meer dan tien jaar lang werkte hij aan het boek. Op basis van een schat aan materiaal schetst Onno een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

De lezing van zondagmiddag 22 oktober start om 13.00 uur, en de lezing van maandagavond 23 oktober start om 19.30 uur. Voor beide lezingen geldt dat ze plaatsvinden in de Boerhaavezaal van het koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest. Toegang is 12,50 euro, incl. koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn te reserveren bij de Rijnlandse Boekhandel. Voor dit bedrag hebben belangstellenden naast toegang tot de lezing van Onno Blom ook toegang tot de tentoonstelling 'Jan Wolkers keert terug naar Oegstgeest'.
Het volledige programma van de Wolkersweken is te zien op www.dorpsmarketingoegstgeest.nl.