Auteur Frank Schaake (r) legt in de lezing uit wie Ida Sipora (l) was.
Auteur Frank Schaake (r) legt in de lezing uit wie Ida Sipora (l) was. Foto:

Lezing: Ida Sipora, de derde vrouw achter Olga in Turks Fruit

wolkers n Jan Wolkers liet zich voor de personages en verhaallijnen in zijn romans heel vaak inspireren door personen en gebeurtenissen uit zijn eigen leven.

Zo is hoofdpersoon Olga uit Wolkers' beroemdste roman Turks Fruit geïnspireerd op drie 'echte' vrouwen die in zijn leven een rol speelden. De jong overleden Ida Sipora is een van die vrouwen. Zij is een jonge onafhankelijke vrouw die als fotografe en dichteres woont en werkt in het Parijs en Amsterdam van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Zij raakt in 1960 bevriend met Jan Wolkers. Ida's plotselinge levenseinde is voor hem de directe inspiratiebron om hoofdpersoon Olga in Turks Fruit ziek te laten worden en dood te laten gaan zoals dat in het boek (en in de film) gebeurt.


Frank Schaake is de halfbroer van Ida Sipora. Hij komt bijna veertig jaar na haar overlijden in het bezit van een koffer met haar foto's, brieven, dagboeken, adresboeken en gedichten. Zo ontstaat het idee om een roman over Ida Sipora te schrijven.

Omdat deze lezing plaats vindt in het kader van speciale WolkersWeken is niet alleen de toegang gratis, maar ontvangen bezoekers van deze lezing ook een kortingskaartje voor de Wolkers-expositie in Kasteel Oud-Poelgeest. Het is daarom nodig dat men zich aanmeldt en registreert voor de lezing.

De lezing van Frank Schaake vindt plaats op 19 oktober. vanaf 20.00 uur in de bibliotheek, in samenwerking met de Rijnlandse Boekhandel.
Aanmelding via: www.bibliotheekbollenstreek.nl/actueel/agenda/sipora.html


Kijk voor het volledige programma van de Wolkersweken op www.dorpsmarketingoegstgeest.nl