Raad stemt in met sturen van 'Regiobrief' naar College

politiek n In de raadsvergadering van 28 september werd er door de Oegstgeester gemeenteraad uitgebreid vergaderd over een door henzelf opgestelde brief over de opstelling van de gemeente Oegstgeest ten opzichte van samenwerking in de Leidse regio.

Deze voor Oegstgeester begrippen unieke brief werd onderschreven door alle zes de fractievoorzitters. Heikel punt in deze brief blijkt voor sommigen uit de achterban van Hart voor Oegstgeest 'punt 12' waarin de gemeenteraad laat weten dat 'op langere termijn, mocht dit voor de oplossing van de inhoudelijke vraagstukken noodzakelijk zijn, geen enkele bestuurlijke constructie taboe is.'

De heer de Soeten, erelid van Hart van Oegstgeest, liet aan het begin van de vergadering weten dat gebleken zou zijn dat 67 procent van de Oegstgeestenaren een fusie met Leiden niet zou zien zitten. Hij noemde daarom het punt een 'zinloos aanhangsel' dat 'net als een blindedarmontsteking snel verwijderd moet worden'.
Raadslid Karin Rosdorff van Hart van Oegstgeest (vroeger Leefbaar Oegstgeest) diende bij de behandeling van het punt 'Toekomstvisie Leidse Regio', een amendement in om de tekst van punt 12 te schrappen. "Uitgangspunt 12 is multi-interpretabel en zendt ten onrechte het signaal uit naar inwoners en regio dat Oegstgeest open staat voor elke bestuurlijke constructie", aldus Rosdorff. In dit amendement werd zij enkel gesteund door haar partijgenoten. "U vecht tegen schimmen", verweet Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen haar. "Er staat wat er staat, niets meer en niets minder. We hebben als partijen elkaar heel bewust gevonden in deze tekst en er allemaal onze handtekening onder gezet."
Uiteindelijk stemde de voltallige raad minus raadslid Rosdorff er mee in om de 'regiobrief' naar het college te sturen. (WT)