Afbeelding
Foto: Berthe van Soest Hoofddorp

Gregoriaanse gezangen in het Groene Kerkje

zingen n Op zaterdag 7 oktober organiseert de Vereniging Oud Oegstgeest om 16.00 uur in het Groene Kerkje een uitvoering van gregoriaanse gezangen.

De toegang staat open voor genodigden, leden van de Vereniging Oud Oegstgeest en andere belangstellenden. Men kan zich aanmelden met een e-mail naar zangboek@oudoegstgeest.nl en ontvangt dan een bevestiging. De toegang is gratis.

Na afloop van de uitvoering worden de aanwezigen ontvangen in Willibrords Erf door de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Oegstgeest, waar het Groene Kerkje onder valt.
De gezangen zijn afkomstig uit het oudste boek van Oegstgeest: een zangboek uit 1572, met op perkament getekende en geschreven tekst en notenbalken. Het zangboek is gevonden in de Leidse Universiteitsbibliotheek door Freek Lugt, die er samen met gregoriaans deskundige Rens Tienstra een boekje over heeft geschreven. Het boekje getiteld 'Het oudste boek van Oegstgeest' wordt uitgegeven door de Vereniging Oud Oegstgeest. De uitgave is mogelijk onder andere dankzij financiële bijdragen van het Cultuurfonds Oegstgeest en Fonds 1818. Bij de uitvoering zal Freek Lugt uiteenzetten hoe interessant het Zangboek is en zal Rens Tienstra een toelichting geven bij de door hem uit het zangboek voor uitvoering gekozen gezangen.
Sommige van de gezangen, althans de teksten ervan, zijn wel 14 eeuwen oud. Een van de uit te voeren oude teksten bijvoorbeeld is van de hand van de heilige Isidorus van Sevilla (560 – 636 na Chr.). Mocht u nu denken dat is wel van héél erg lang geleden, weet dan dat deze heilige de patroon is van de techniek en van het internet. De bijgevoegde foto van een beeldje van de H. Isidorus laat zien dat heiligen zeker wel met hun tijd mee kunnen gaan. Bisschop Isidorus heeft hier een bril op, houdt een laptop vast en heeft in de andere hand het snoer van een muis, die er nog aan hangt.


H.Isidorus van Sevilla 560 – 636 na Chr. Patroon van de techniek en het internet | Foto Berthe van Soest Hoofddorp