Jeugdige verdachte uit Oegstgeest krijgt straf voor misbruik meisje

rechtspraak n De jeugdige verdachte die vorig jaar meermalen een buurmeisje seksueel misbruikte, is door de rechter veroordeeld voor zijn daden.

Door Nico Kuyt

Het meisje was destijds slechts vijf jaar oud. De verdachte bekende de feiten maar verklaarde dat het buurmeisje degene was die toenadering tot hem zocht. De rechter ging daar niet in mee en vond het misbruik afdoende bewezen. De verdachte had het vertrouwen van zijn nog zeer jonge buurmeisje misbruikt ten behoeve van zijn eigen seksuele behoeftes, waarvan de gevolgen voor het kind ernstig en langdurig kunnen zijn. Dat de verdachte daarnaast ook nog de daad heeft gefilmd en het filmpje vervolgens tot tweemaal toe via social media heeft doorgestuurd, maakt zijn gedrag in de ogen van de rechter extra verwerpelijk. De psychische schade kan voor het jonge slachtoffer nog worden vergroot omdat, hoewel de politie het filmpje verwijderd heeft, dit voor altijd nog op internet terug te vinden zou kunnen zijn.
De rechter legde de verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf op van 40 uur. Als hij deze niet naar behoren verricht, wordt deze omgezet naar een jeugddetentie van 20 dagen. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke jeugddetentie van één week, om recidive te voorkomen en in het bijzonder om de begeleiding en behandeling van de verdachte zeker te stellen. De verdachte moet zich herhaaldelijk melden bij de jeugdreclassering en een behandeling volgen. De rechter zag geen reden het gebiedsverbod te handhaven, nu het gevaar voor herhaling laag is. Om het jonge slachtoffer en haar ouders te beschermen, legde de rechter wel een contactverbod met het slachtoffer en haar ouders op, zolang de jeugdreclassering dit noodzakelijk acht. Tenslotte dienen de ouders van de jongen een schadevergoeding te betalen.