Op 8 oktober treedt de gelauwerde pianiste Maya Ando op in De Paulus. | Foto PR
Op 8 oktober treedt de gelauwerde pianiste Maya Ando op in De Paulus. | Foto PR Foto:

Maya Ando's superieure verbeeldingskracht raakt

muziek n In de Zondagmatinee in de Paulus van 8 oktober, aanvang 16.00 uur, treedt Maya Ando op. Net 30 is zij een gelauwerde pianiste. Ze won immers eerste prijzen bij meerdere concoursen waaronder nota bene het internationaler Johannes Brahms Wettbewerb 2015 in Oostenrijk. In haar geboorteland Japan waren de media er vol van: flair, geestkracht en toch zeldzame verfijning.

Vorig jaar studeerde Maya Ando met de hoogste waardering af aan de Muziekuniversiteit Detmold. Voordien bezocht zij de beroemde pianoschool van de Universiteit voor Muziek, Theater en Media in Hannover, tot 2012. De toelatingseisen zijn extreem hoog, niettemin lijkt de wereld er samen te pakken. Nu zij ruim tien jaar in de Bondsrepubliek woont, beschouwt Ando Duits als haar eerste taal. En wat dadelijk opvalt, ze is geestig, charmant en flamboyant. Rockin' the World, daar is zij op uit. Wat betekent dit? Een reeks van voorstellen volgde, haar repertoire is immers verbluffend omvangrijk. "Gershwin! Ik houd veel van zijn muziek. Naast I've got rythm en Someone to watch over me in de concertparafrase van Withney, tot slot Rhapsody in Blue. Verder twee preludes van Rachmaninov en om te beginnen Chopin: de Polonaise opus 26 nr. 1 en de Barcarolle opus 60." Daar sluiten Skrjabins razend veeleisende acht etudes opus 42 mooi op aan. En Debussy? Dit seizoen staat hier in het teken van diens honderdste sterfdag in maart volgend jaar. Maya Ando: Clair de lune, pure verstilling. Is dit een evergeen, het geldt ook voor Rachmaninovs majestueuze bewerking van Fritz Kreislers Liebeslied uit diens Alt-Wiener Tanzweisen. Een divers en smaakvol programma, kortom. En is een concertvleugel een wonder van inventie en vernuft – gevormd uit hout, ijzer, metalen en diverse andere materialen zoals vilt –, zij komt echt tot leven door superieure pianistiek. Bovendien verstaat Maya Ando de uitzonderlijke kunst muziek te laten ademen. Verbeeldingskracht die meteen raakt. Zie haar vertolking van Piazzolla's Oblivion bij Youtube.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel of via tickets@musaix.org: volwassenen €25, studenten €10, tot 18 jaar vrij entree. Aanbieding: bij vier kaarten voor volwassenen ineens ontvangt men een kaart gratis – €20 p/p dus – inclusief een glas wijn van De Gouden Ton of een glaasje fris.

muziekkamer-oegstgeest.org.