Vervolg van de voorpagina

"We laten elkaar niet los, maar zorgen dat we de trein op de rails houden. Er is veel energie om met elkaar verder te gaan."
Ondanks dat de relatie tot nu toe dus niet tot concrete werkvormen heeft geleid, is er onderling meer begrip. De vertegenwoordigers van de stuurgroep benadrukken dat sinds de start van het toekomstvisieproject er veel intensiever contact is ontstaan tussen raadsleden uit verschillende gemeenten.

verrast

Het laatste jaar is volgens de heren dus zeker niet voor niets geweest. Achteraf gezien heeft de stuurgroep te snel een bestuursvorm als een 'Regioraad' voorgesteld. "We hebben de raden in een toen conceptuele fase verrast met een te concreet voorstel. Dat is jammer."
Nu lijkt het voor de inwoners van de regio wellicht of men weer terug bij af is. "Dat is zeker niet zo," laat procesbegeleider Esther Peters weten. "De laatste fase van het proces van samenwerking is een complex proces. Er zijn wel degelijk stappen gezet." "We zoeken elkaar veel meer op", stelt ook Emile Jaensch. "En laten we het duidelijk hebben; het doel is niet relatietherapie, het doel is de samenwerking te verbeteren. En vergis je niet, de vijf gemeenten waar we mee te maken hebben, zijn allen al zo'n tweehonderd jaar onafhankelijk."

De regiogemeenten, die volgens Jaensch alle vijf nog meedoen, hebben volgens de burgemeester 'zin in het vervolgproces'. "We zijn nader tot elkander gekomen. En nee, er zijn geen verborgen agenda's."
In de nieuwe fase van het toekomstvisieproject zal er meer nadruk zijn op de inhoud, op het 'gezamenlijk eigenaarschap' en het verder versterken van de onderlinge relaties en de samenwerkingscultuur. Vanwege deze nieuwe aanpak stoppen voorzitter Brinkman en projectleider Peters dan ook met hun job. Ook de stuurgroep heeft aangegeven dat de groep in de huidige vorm en samenstelling wat haar betreft stopt. De gemeenten moeten nu zelf met de inhoud aan de slag, en is er een nadrukkelijkere rol weggelegd voor een verkenner, voor de vakambtenaren en voor de portefeuillehouders. (WT)


College presenteert laatste begroting

politiek n De laatste programmabegroting van het huidige Oegstgeester college is vorige week aangeboden aan de Oegstgeester gemeenteraad.

Burgemeester en wethouders spreken trots en vertrouwen uit: "We hebben een zeer groot deel van de plannen uit de Coalitieagenda 2014-2018 waargemaakt. Er ligt een goede basis waarop de volgende raad en het volgend college verder kunnen bouwen. Oegstgeest is een geweldig dorp om in te werken en te leven, met veel groen en faciliteiten. De inwoners maken het dorp steeds mooier. Ze doen dat met de gemeente, maar vooral ook zelf."

schuld

Afgelopen maandag liet wethouder Marien den Boer tijdens een persgesprek weten blij te zijn dat voor wat betreft de schuldreductie de gemeente op koers ligt. "We willen in 2020 teruggezakt zijn naar 51 miljoen schuld. Dat lukt. De verwachting is dat we zakken naar een schuldbedrag van 50 miljoen euro."
"We kunnen weer risico's aan", zei hij. "En dat is nodig, want we gaan vanaf 2022 de precario-inkomsten missen. Dat kan ik nu niet helemaal oplossen. Daar zal een volgend college mee aan de slag moeten"

ontwikkeling

Wendelien Tönjann benoemde een aantal projecten waar de gemeente mee bezig is. "We kijken uit naar de ontwikkeling van bedrijventerrein De Boeg, en verwachten dat daar 250 arbeidsplaatsen gecreëerd gaan worden."
De komende jaren zal ook sportpark De Voscuyl een metamorfose ondergaan. "In 2018 zullen de werkzaamheden daar beginnen", sprak wethouder Den Boer. "Als eerste krijgt korfbalvereniging Fiks kunstgrasvelden. Op termijn zullen de terreinen wellicht eigendom worden van de diverse verenigingen, en zullen er ook voor wat betreft beheer en onderhoud, andere verhoudingen komen."

woonlasten

De woonlasten zullen in het komende jaar enkel stijgen met de inflatiecorrectie, wat betekent dat een gezin ongeveer 13 euro meer kwijt zal zijn.

Jeugdhulp

Punt van zorg is de jeugdhulp. De vraag hiernaar is groter dan de beschikbare middelen. Het door het Rijk beschikbaar gestelde budget is te snel gedaald. In deze programmabegroting heeft het college echter een structureel budget voor jeugdhulp opgenomen, zodat alle kosten worden gedekt. "Evengoed sturen we een signaal van verontrusting richting Den Haag", zei Den Boer, "Want we gaan er voor wat betreft de toelages van het Rijk op dit gebied, een kwart op achteruit."


In het gesprek over de financiën van het dorp meldde het college dat er eind deze maand weer een overleg gepland staat met de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor Speciaal voortgezet onderwijs. Deze school voor kinderen met autisme zou graag verhuizen naar een nieuw gebouw, omdat het huidige gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, en veel achterstallig onderhoud kent. Er staat 650.000 euro voor onderhoud gereserveerd, maarde school zou dat het liefst investeren in een nieuw pand. "We gaan met hen in gesprek", liet wethouder den Boer weten, "maar ondertussen moeten we het nodige onderhoud verrichten, zodat we de veiligheid van de leerlingen kunnen blijven waarborgen."
Ook kwam het gesprek op het aan het werk helpen van mensen met een zogenaamde 'afstand tot de arbeidsmarkt'. "Dat valt in onze gemeente niet altijd mee", sprak burgemeester Jaensch. "Dit is omdat deze groep in Oegstgeest een relatief grotere afstand heeft tot betaald werk dan in andere gemeenten."


In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, is de gepresenteerde begroting 'beleidsarm'. De begroting laat ruimte voor de nieuwe gemeenteraad om keuzes te maken en richting te geven. De programmabegroting wordt op 2 november behandeld in de gemeenteraad. (WT)