'Jan Wolkers-menu' in alle restaurants in Oegstgeest

dineren n In alle restaurants in Oegstgeest wordt van 15 tot en met 26 oktober een 'Wolkers-menu' geserveerd. Ieder van de deelnemende ondernemers heeft een eigen 'Wolkers-menu' ontwikkeld op basis van informatie die zij kregen van de Leidse schrijver Onno Blom, die deze maand zijn biografie over Jan Wolkers publiceert bij uitgeverij De Bezige Bij.

De deelnemende horecabedrijven zijn: Kasteel Oud Poelgeest (bistro), Villa Beukenhof, Wine & Dine, De Jonker, Brasserie Streeder, Café De Gouwe, Het Beleg van Oegstgeest, China House, De Nieuwe Wereld en Suzie's & Van Aken. De horecaondernemers sluiten met hun actie aan op een reeks activiteiten die in het dorp gehouden worden bij gelegenheid van de tiende sterfdag van de beroemde Oegstgeester schrijver/beeldhouwer/schilder Jan Wolkers onder coördinatie van de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest.

Onderstaande tekst van Wolkers-biograaf Onno Blom vormde voor de Oegstgeester restaurateurs en hun koks de inspiratie voor het samenstellen van een eigen 'Jan Wolkers-menu'.
'Wolkers leerde gretig bij als kok. Hij las de Larousse Gastronomique net zo vaak als zijn vader de Bijbel. En hij durfde te experimenteren. Net zolang tot hij het perfecte recept te pakken had voor een garnalencocktail of salade Niçoise.
Zijn dagboeken barsten van al het royaal bereidde voedsel. Op 3 juli 1971 noteerde hij: `Eten tong, zo voortreffelijk gebakken, dat ik wel de kok des konings genoemd mag worden.'
Wolkers verschafte zijn gasten zo overdadig voedsel dat ze in staat van ontploffing werden gebracht.
Toen ik bij mijn eerste bezoek alles tot de laatste hap had opgegeten en kreunend opstond om de laatste boot naar Den Helder te halen, riep Wolkers naar de keuken: `Kariiiina! Geef jij die arme jongen wel wat te eten mee voor op de boot?'


Oegstgeester Dictee 10 oktober

lezen n Het Oegstgeester Dictee komt er weer aan. Het dictee wordt gehouden in het Teylingen College Duinzigt op 10 oktober, midden in de Kinderboekenweek.

Het dictee vindt plaats in het Teylingen College aan de Wijttenbachweg. Inloop is vanaf 18.30 uur, start dictee om 19.30 uur. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de strijd tegen de laaggeletterdheid; de VoorleesExpress.

Het belooft dit jaar extra interessant te worden voor scholieren, omdat de tekst door twee (ex-)docenten Nederlands van het Stedelijk Gymnasium geschreven is. De presentator van de tekst is Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers.
Inschrijven voor deelname kan nog tegen betaling van € 20,- voor volwassenen, € 10,- voor scholieren. Aanmelden kan nog bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel, Boekhandel De Kler, of via www.hetoegstgeesterdictee.nl.