De hondenvrienden verzetten zich tegen een permanente aanlijnplicht  op sommige gedeeltes. | Foto W. Timmers
De hondenvrienden verzetten zich tegen een permanente aanlijnplicht op sommige gedeeltes. | Foto W. Timmers Foto:

Platform Hondenvrienden richt gelijknamige stichting op

n 'De samenleving heeft baat bij positief hondenbeleid'

OEGSTGEEST/TEYLINGEN n In zijn 10e levensjaar heeft Platform Hondenvrienden een gelijknamige stichting opgericht. "De samenleving heeft baat bij positief hondenbeleid van goede kwaliteit in elke gemeente. Daar willen wij op alle mogelijke manieren aan bijdragen", zegt voorzitter Brenda Filippo.

Hondeneigenaren uit Sassenheim, Voorhout en Warmond verenigden zich in 2007, toen alle losloopgebieden in Teylingen dreigden te verdwijnen. "We hebben toen gehoor gevonden bij de gemeente met onze visie en argumenten. Dat heeft geleid tot een goed werkend hondenbeleid in Teylingen", blikt Filippo terug. Voor de stichting staat het welzijn van de hond centraal en dan vooral in de regio Holland Rijnland, waar Oegstgeest en Teylingen ook toe horen. "Daarbij willen we de belangen van honden en hun eigenaren en begeleiders behartigen bij onder meer de overheid", vertelt penningmeester Wies Hazenoot.

Veiligheid verhogen

"Onze aandacht gaat naar de samenleving als geheel, en de plek en rol die honden en hun eigenaren daarin vervullen, of kunnen vervullen. Daarin zoeken we partnerschap met andere betrokkenen om samen waardevolle doelen te realiseren", vult Filippo aan. Een voorbeeld is de samenwerking tussen politie, gemeente en hondeneigenaren om de veiligheid in wijken te verhogen. "Ook willen we kennis en ervaring delen met anderen, zodat hondenbeleid op zoveel mogelijk plekken in Nederland op de kaart komt te staan."

In Teylingen wil de stichting het hondenbeleid graag optimaliseren en hoopt ze dat Oegstgeest een positief hondenbeleid wil gaan creëren. "Daarover willen we zowel met de gemeenten als alle politieke partijen praten. In maart zijn er immers weer gemeenteraadsverkiezingen", zegt secretaris Noortje Bloemzaad.
De stichting wil de positie van (loslopende) honden in openbare ruimten waarborgen. Een van de actiepunten is het behouden, uitbreiden, ontwikkelen en verbeteren van losloopgebieden, zoals bijvoorbeeld in het nog aan te leggen Molenpark in Voorhout.

Hondenpoep opruimen

Aandacht blijven vragen voor het belang van de opruimplicht van hondenpoep is een ander actiepunt. "Niet-opgeruimde hondenpoep is smerig en een bron van bacteriën", stelt Hazenoot. Het hondenplatform heeft een achterban van duizenden burgers. "Daarbinnen is opruimen de norm, maar het kan altijd beter." Klinkenbergerplas In 2015 sloten hondeneigenaren uit Oegstgeest zich bij het platform aan wegens de aangekondigde herinrichting van de Klinkenbergerplas. Hier mochten bezoekers jarenlang wandelen met loslopende honden. "Mochten", benadrukt Bloemzaad. "Want de gemeente gaat in het grootste deel van het gebied een permanente aanlijnplicht invoeren." De hondenvrienden verzetten zich hiertegen en pleiten onder andere voor een seizoensgebonden aanlijnplicht in een veel kleiner gebied. "We hebben de kwestie aangekaart bij de Regionale Bezwaarcommissie, die het dossier binnenkort gaat behandelen", aldus Bloemzaad. De stichting gaat de komende tijd actief donateurs werven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@hondenvrienden.nl.


Repair Café: Goed zichtbaar op de fiets

repareren n De zomer is voorbij en de dagen worden korter. Goed werkende fietsverlichting is belangrijk met donker en regenachtig weer. Lastig om dit zelf te fixen? Zaterdag 7 oktober staan vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest klaar om met iedereen reparaties uit te voeren.

Deze maal speciale aandacht voor fietsverlichting gesteund door de ANWB en de Fietsersbond. Ook staat Van der Hulst van Bike Total klaar om bezoekers te adviseren en reparaties uit te voeren. Men kan dus de kapotte fietsverlichting samen repareren met de vrijwilligers van het Café. Repair Cafe Oegstgeest zet zich in voor veilige en zichtbare fietsen in het verkeer.
In ieder huishouden gaan dingen wel eens kapot. Vaak is reparatie een betere aanpak dan zomaar weggooien. Het spaart de portemonnee èn het milieu. Wie hierbij hulp wenst, ontmoet in het Repair Café deskundige vrouwen en mannen. Ze staan iedereen bij en zijn ervaren op gebieden als textiel, hout, metaal, kunststof, elektrische en elektronische apparaten, fietsen, computers en bijbehorende apparatuur. Leuk om met de reparateur de zoektocht naar de oplossing te ondernemen. En het plezier te proeven als de reparatie slaagt, zomaar, vlak voor je neus.
Iedereen is welkom op zaterdag 7 oktober tussen 10.00 en 13.00 uur in het Dorpscentrum, Lijtweg 9. Koffie, thee, limonade staan klaar.

www.repaircafeoegstgeest.nl

Repair Café Oegstgeest helpt graag met repareren van fietsverlichting. | Foto Willemien Timmers