Je staat erg te kijk in de Bewegingstuin. Moeilijk te bedienen apparaat. | Foto Wil van Elk.
Je staat erg te kijk in de Bewegingstuin. Moeilijk te bedienen apparaat. | Foto Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

Zorgschouw bij Van Wijckerslooth

Kwaliteit n Een select gezelschap maakte 26 september in vier groepen een rondgang door het gebouw van Van Wijckerlooth. Voor het zorgcentrum van Marente een manier om te horen hoe buitenstaanders de kwaliteit van de zorg zien.

Door Wil van Elk

Van Wijckerslooth organiseerde de Zorgschouw samen met Zorgbelang Zuid-Holland en adviesbureau Publicarea. Zij nodigden 25 personen uit, ieder met een eigen discipline of achtergrond, uit de sport of bijvoorbeeld kinderopvang. Sommigen zijn bewoners, of partner van een bewoner, vrijwilliger of zijn betrokken bij een de zorg via een andere organisatie. Verdeeld over vier groepen gingen zij op pad, na een inleiding over het hoe en waarom, en kwamen met soms verrassende tips terug. Marente, waaronder het zorgcentrum valt, heeft zelf al vergevorderde plannen voor een ingrijpende renovatie. De inbreng van de zorgschouwers is hierbij meer dan welkom.

De gelegenheidsonderzoekers bekeken thematisch de entree en aanzicht van het gebouw, de verbinding met de buurt en de voorzieningen in en rondom het gebouw, en de activiteiten en voorzieningen in het gebouw. Er was enige overlap waardoor de deelnemers in verschillende groepen dezelfde conclusies trokken: "vooral de entree kan beter en er staat geen naam op de gevel bij de hoofdingang".

Activiteiten

De schouwers hebben veel gezien en opgemerkt. Het viel hen op dat er heel veel activiteiten zijn. Zij kwamen met veel tips over de mogelijke samenwerking met derden en het organiseren van evenementen. Vooral een restaurant, bijvoorbeeld links van de entree, zou een verbetering zijn. Met daarbij een betere doorgang naar het tegenover gelegen Bos van Wijckerslooth, zou voor bewoners en bezoekers een stuk fijner zijn. De openingstijden van het leescafé zouden veel langer moeten. De speelotheek is nu niet meer dan een hokje. De baliefunctie in de hal wordt zeer op prijs gesteld. Het advies is om in het gebouw betere en zichtbare routes te maken. De bewegingstuin werd als lastig ervaren: "je staat er erg te kijk", en het buitengebeuren zou beter moeten worden onderhouden. Het terras in de binnentuin kan veel uitnodigender worden gemaakt. Hiervoor werd ter plaatse een samenwerking met zorginstellingen in Leiden voorgesteld. Al met al zien de schouwers het buitengebeuren als een onsamenhangend geheel.

Bedankje

Karin Bosch, vijf jaar intensief betrokken bij Van Wijckerslooth, bedankte alle deelnemers en organiserende partijen voor hun inbreng: "Over een half jaar koppelen we terug wat we hebben gedaan met de aanbevelingen". Zij vertrekt binnenkort uit Oegstgeest en wordt in januari opgevolgd door Willeke van Delft. Als dank voor hun inbreng kregen de deelnemers het boekje 'Complimenten voor mooie momenten bij Marente' mee. In het boekje staan foto's met leuke verhaaltjes van bewoners van zorginstellingen.

Een select gezelschap nam deel aan de zorgschouw bij Van Wijckerslooth. | Foto Wil van Elk.