Laurens op één van zijn laatste werkdagen tussen 'zijn' kinderen van stamgroep De Zevensprong. | Foto WT
Laurens op één van zijn laatste werkdagen tussen 'zijn' kinderen van stamgroep De Zevensprong. | Foto WT Foto:

Laurens Mouter neemt afscheid

onderwijs n 'Mister De Kring' heeft afgelopen week afscheid genomen van zijn school. Meester Laurens Mouter (1951), gangmaker van veel activiteiten, mag, na meer dan 45 jaar onderwijs, van zijn pensioen gaan genieten.

Door Willemien Timmers

Collega's, ouders en leerlingen weten niet anders: Laurens was er altijd, en stond voortdurend klaar voor iedereen. "Hij was de drijvende kracht achter de alle feestweken, de soundmix, stond langs de lijn bij elk sporttoernooi van de school, gaf wekelijks voor schooltijd bijles rekenen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom: hij was van onschatbare waarde voor De Kring," vertelt een collega.

Laurens zelf blijft opvallend nuchter onder alle complimenten die hem in deze laatste schooldagen worden toegeworpen. "Het werken met kinderen is zó leuk. Ik heb, of had, een geweldige baan." De bevlogen meester is een begrip op Jenaplanschool De Kring, zo blijkt als hij het schoolplein op loopt. Groot en klein geeft hem een knuffel, of vertelt iets wat er die dag is voorgevallen.Begin jaren 70 kwam Laurens als stagiair voor het eerst op De Kring, toen nog gevestigd in noodlokalen aan de Tromplaan. Hij woonde in Katwijk, en volgde de Pedagogische Academie aan de Hazenboslaan. "Jenaplanscholen (waar meerdere leerjaren samen gemengd worden in een stamgroep – red.), waren in die tijd helemaal hip, maar ook behoorlijk alternatief. De Kring had toen al een enorm bevlogen docententeam dat mij de vrijheid gaf om vanalles te doen tijdens mijn stage. Daar genoot ik van."
Toen hij als student zijn tweede stage op een reguliere school in Katwijk mocht lopen, verlangde Mouter terug naar Oegstgeest. "Ik was doodongelukkig daar, omdat docenten zo weinig vrijheid kregen. Gelukkig mocht ik mijn afrondende stage aan De Kring afronden, en sindsdien ben ik hier niet meer weggegaan."
Laurens lijkt niets van zijn enthousiasme verloren te hebben. "Dat klopt, het is nergens zo goed als op onze school." En de werkdruk dan, en de druk die ouders uitoefenen op de school daar waar het gaat om de ontwikkeling van hun kind? Hij lijkt er weinig last van te hebben.

Lees verder op pagina 5