Fiks verdedigde scherp. Dominic van Welzen gaf zijn tegenstander zo weinig mogelijk ruimte. | Foto Wim van Tuijl
Fiks verdedigde scherp. Dominic van Welzen gaf zijn tegenstander zo weinig mogelijk ruimte. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks geeft koploper Nieuwerkerk de Oegstgeester Kater

korfbal n Fiks heeft voor de zoveelste keer op eigen veld gestunt tegen een titelkandidaat. Het nog ongeslagen Nieuwerkerk (in de zaalcompetitie een hoofdklasser) kreeg een 17-14 nederlaag te slikken. Spelen op eigen terrein voor het weer in groten getale opgekomen publiek schept een ambiance waarin Fiks een boost krijgt om qua spel tot hoog niveau te stijgen. Ook vorig seizoen ondervonden de twee kampioenskandidaten dat, die in Oegstgeest beide averij en dus een kater opliepen.

Het kenmerkt de mogelijkheden van de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen. Met het vertoonde spelniveau is het voor elke tegenstander uitermate moeilijk om punten in de Voscuyl te halen. Het aantal treffers was niet uitermate hoog. De aanvangsfase leek dit gegeven al te onthullen. Het eerste doelpunt ontstond pas in de zesde minuut uit een goede afronding van een doorloopbal van Lianne Anholts. De gelijkmaker volgde in de direct daaropvolgende tegenaanval. Bij 5-2 gaf Fiks nadrukkelijk de ambities voor dit treffen aan. Fiks bleef het spel na de verkregen voorsprong dicteren en demotiveerde Nieuwerkerk door steeds na een treffer weer de marge te herstellen. Jan Anholts was vijf maal trefzeker, mede met een paar acties vlak voor de korf door knap weg te draaien van zijn directe tegenstander en vervolgens te scoren. Het enige perspectief in de tweede helft voor de koploper was bij 10-8. De daaropvolgende demarrage door inzetten van Ilse Hazekamp, Kevin Vreeken en Jan Anholts naar 13-8 bleek de genadeklap.

Nieuwerkerk trainer Leon Simons, beroemd als voormalig speler van PKC en ex-international, hierover: "Als ik op deze wedstrijd terugkijk, zie ik dat mijn team niet heeft gedemonstreerd wat het in huis heeft. We gingen de duels niet scherp genoeg aan en tegen een tegenstander als Fiks kun je je dat niet permitteren", verklaarde hij de nederlaag. "Alleen in de slotfase waarin we terugkwamen van 17-11 tot 17-14 lieten we onze mogelijkheden zien, maar de achterstand was te groot om deze te slechten." Zijn woorden onderstreepten dat Fiks met het uitstekende collectieve spel de wedstrijd gecontroleerd heeft kunnen uitspelen. Ook Tim van Polen en Melissa Heijne waren trefzeker. Het gevolg van dit resultaat is dat Fiks medekoploper is met Nieuwerkerk en SKF.

Komende zaterdag In Leiden de derby tegen het vorig jaar nog hoofdklasse spelende Sporting Trigon, dat slechts twee punten achter staat. Er is één zekerheid: Fiks zal dan qua spel het vertoonde niveau moeten demonstreren om kansen op winst te maken.