Voorlopig kan er niet gebouwd worden bij jachthaven Welgelegen. | Foto Willemien Timmers
Voorlopig kan er niet gebouwd worden bij jachthaven Welgelegen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Blokkade woningbouw blijft bestaan

POLITIEK n De VOF Welgelegen en de familie Juffermans kunnen hun plan voor woningbouw bij jachthaven Welgelegen voorlopig vergeten. De gemeenteraad blokkeerde de woningbouw met het nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied langs de Haarlemmertrekvaart. De Raad van State is het daar vooralsnog mee eens. Dat maakte de Raad onlangs bekend.

Door Adrie van der Wel

Over ongeveer een half jaar gaat de Raad het nieuwe bestemmingsplan opnieuw tegen het licht houden. Tot die tijd kan er niet gebouwd worden, een vergunning kan voorlopig niet worden verleend.

De projectontwikkelaars willen zeven woningen bouwen. Daarvoor was in het voorgaande bestemmingsplan ook ruimte gemaakt. Maar van een concreet bouwplan kwam niets terecht. De gemeenteraad besloot daarom in het nieuwe bestemmingsplan de bouwmogelijkheid te schrappen.

De VOF en de familie zijn woest, want vlak voordat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vaststelde, maakten ze bekend dat er een nieuw bouwplan klaar ligt. Maar dat plan heeft de gemeenteraad links laten liggen. De Raad van State oordeelt dat dit terecht is. Het bouwplan was niet meer dan een schets. Bovendien hadden de ontwikkelaars al vanaf 2007 de kans gekregen om een bouwplan in te dienen. Daar hebben ze al die tijd geen gebruik van gemaakt.

Volgens de projectontwikkelaars is het college van Oegstgeest, anders dan de gemeenteraad, wel bereid om het bouwplan te helpen realiseren. Het plan is inmiddels in procedure gebracht. Maar dat wil volgens de Raad van State nog niet zeggen dat het college het plan ook uiteindelijk zal ondersteunen.


Afscheid van Jenaplanschool De Kring

Vervolg van de voorpagina

"Leraar zijn is gewoon hard werken. Vroeger was dat gewoner. Dan zaten we als team op zaterdag ook op school om lessen voor te bereiden. Daarnaast is het belangrijk om de ouders goed op de hoogte te houden, en bij de school te betrekken." Hij benadrukt hoe fijn hij het vindt, dat ook in de hogere klassen ouders even naar binnen komen om hun kind weg te brengen. "Zo kun je samen dingen afspreken en vinger aan de pols houden." Ook over al het papierwerk, waar veel over te doen is, maakt hij zich niet druk. "Tsja, je moet niet zeuren maar werken. Bij geen enkele andere baan is alles altijd maar leuk. Je moet niet vanwege zogenaamde lange vakanties en korte dagen het onderwijs in gaan. Dan kom je verkeerd uit. Het is een zware baan, maar je krijgt er heel veel voor terug."

De sfeer op school is nog altijd hetzelfde als toen, vertelt Laurens. "Nog steeds zijn we een school waarbij bijvoorbeeld bij de feestweek bijzondere en gekke dingen mogelijk zijn. Zo hingen een tijdje geleden ouders een kabelbaan op. Dat maakt het leven mooi. Omdat de ouderbetrokkenheid hier zo groot is, zorgen we samen dat alles na zo'n feest ook weer netjes op orde is. De Kring is een school waar ik, mede door de Jenaplanmethode, echt mij ei kwijt kon. Hoe mooi is het om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen? Aan het einde van de dag denk ik nog altijd aan dat wat ik nog meer had willen doen, maar waar ik niet aan toegekomen ben."

Buiten

Laurens Mouter heeft bij zijn afscheid een buitenbord met de veertien regels van Johan Cruijff voor buitenspelen aan de school gegeven. "Actief buiten bezig zijn is zo waardevol. Mijn droom was ook altijd om van buitenspelen het belangrijkste vak te maken."
Ook buiten De Kring was Laurens met 'buiten spelen' bezig. In zijn tienerjaren was hij al jeugdtrainer bij voetbalvereniging UDO, en daar stroomde hij, na zijn trainersdiploma gehaald te hebben door als trainer van het eerste. Daarna volgden (vaak zeer succesvol) andere mooie clubs als Roodenburg, RCL, Katwijk, Teijlingen, Vv Oegstgeest, UVS en SJC. Komend seizoen is Laurens assistent-trainer van het eerste elftal van Quickboys, de club waar hij ooit ook in het eerste speelde.

Vervelen zal hij zich dus niet, al is het duidelijk dat hij alle kinderen vreselijk zal gaan missen. "Ik heb daarom op school gezegd: als je me nodig hebt, kom ik invallen. Al is het maar voor extra lezen of rekenen." Het laat de betrokkenheid zien van een bevlogen docent waar 'half Oegstgeest' ooit bij in de klas heeft gezeten, of zich voor in het zweet heeft gewerkt op de voetbalclub.

Samen afscheid nemen

Afgelopen vrijdag kon iedereen in de school aan de Rembrandt van Rijnlaan afscheid nemen van Laurens Mouter en zijn collega Jeanine van der Kolff, die ook lang werkzaam was op De Kring.
Ook Jeanine was een kleurrijk persoon binnen het team van De Kring.
Na een carrière als verpleegkundige besloot ze eind jaren negentig het roer om te gooien. Na op verschillende scholen in de Leidse regio als invalkracht te hebben gewerkt, kwam ze tien jaar geleden voor vast op De Kring werken. De laatste jaren was ze de vaste duo-partner van Laurens.
"Jeanine komt door weer en wind op de fiets naar Oegstgeest. Als het regent draagt ze een prachtige regenhoed," vertelt een collega. "Wij, maar ook de kinderen, kunnen erg lachen haar droge humor."
Jeanine heeft groene vingers, en weet enorm veel over de natuur. "Op school verzorgde zij altijd het tuintje van de groep. Dat zal nu wel overwoekeren," verzucht een andere vakgenoot lachend.

Jeanine van der Kolff nam ook afscheid van De Kring. | Foto Willemien Timmers