Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Onze gemeenteraad

Heeft u het artikel gelezen in de laatste Oegstgeester Courant met titel Spoedzaak over blokkade bouwplan jachthaven Welgelegen? Het betreft de situatie rond Hol Maren. Hol Maren is het eerste huis in onze gemeente van de hand van architect Jesse en gelegen aan de Haarlemmertrekvaart nabij de jachthaven Welgelegen. Tijdens het voorlaatste weekend kon het groen rond het monument Hol Maren nog volop worden bewonderd.

Als je het bedoelde artikel leest, zou je de indruk kunnen krijgen dat onze gemeenteraad het ondernemerschap dwarsboomt. Maar is de gemeenteraad niet het bestuursorgaan dat alle belangen moet wegen? Bij voorbeeld ook het belang van het groen, in een gemeente die zich profileert als een groene oase in de Randstad. Groen dat in Park Overveer zijn laatste loodje dreigt te leggen als het groen nabij Hol Maren moet wijken voor nog meer 'villa's' en dat wel te verstaan tegen de achtergrond van gemeentebeleid van 'niet verder inbreiden'.

Eenieder heeft nu gesproken. De zaak is onder de rechter. Stel voor die broedende kip niet te storen. En als het ei niet bevalt? Dan beraden we ons nader. En onze gemeenteraad? Die doet gewoon zijn werk.

drs. W.F. Visée

Namens bewoners Theo Talboolaan


Oegstgeest in de regio

politiek n Vorige week dinsdagavond, 12 september, vergaderde Oegstgeester gemeenteraad over de positie van Oegstgeest in de samenwerking met de Leidse regio.

Er werd gesproken over een voor Oegstgeester begrippen unieke brief, onderschreven door alle zes de fractievoorzitters, waarin de visie van Oegstgeest ten opzichte van samenwerking met de Leidse regio uiteen wordt gezet.

De gezamenlijke partijen lieten in die brief weten dat 'op langere termijn, mocht dit voor de oplossing van de inhoudelijke vraagstukken noodzakelijk zijn, geen enkele bestuurlijke constructie taboe is.' Ongekend unaniem leek dat.
In de vergadering maakte Hart voor Oegstgeest echter als enige duidelijk dat niet alle opties open staan, en dat wat hen betreft het woord fusie geheel en al niet hoeft te vallen.

Op 28 september zal de raad een besluit nemen over de toekomst van Oegstgeest in de Leidse regio.


Bewoners Nieuw-Rhijngeest vrezen komst hoge flatgebouwen

politiek n Twee insprekers spraken in de afgelopen commissievergadering Ruimte hun zorg uit over de bouwplannen in Nieuw-Rhijngeest zuid.

"Er komen drie flatgebouwen van veertig meter hoog. Hoogteaccenten heet dat op de kaart. Wij als bewoners van Nieuw-Rhijngeest zijn bewust in een dorp komen wonen, en zijn bang dat de plaats en de hoogte van de flats het dorpse karakter van de wijk zullen aantasten", sprak een bewoonster. "Wij vrezen inkijk en waardedaling," sprak een andere buurtbewoner. "Wij kunnen ons niet vinden in het huidige plan. Ga niet tot aan de grens van wat mogelijk is; dat past niet bij Oegstgeest!"

De hoge gebouwen moeten op het nog te ontwikkelen terrein achter belevingsmuseum Corpus komen.
Of de flats evenwel gebouwd gaan worden, is evenwel onduidelijk. "We hebben een met de ontwikkelaar een verschil van inzicht over contractuele verplichtingen. De plannen gaan pas weer verder als het geschil is opgelost," liet projectmanager Alexander de Vries aan de gemeenteraad weten.


Aanvragen ondersteuning uit Roelant Oltmans Fonds

sport n In december 2017 worden opnieuw de prijzen uit het Roelant Oltmans Fonds uitgereikt.

Om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning uit het fonds moet je in Oegstgeest wonen en tussen de 8 en 18 jaar oud zijn. Kandidaten voor een Roelant Oltmansprijs moeten, individueel of als team, goed zijn in de sport die ze doen, daar veel tijd in steken en gemotiveerd zijn om de top te bereiken. De financiële aanmoediging is bedoeld om nog beter te kunnen trainen of beter materiaal te kopen.
Roeister Karien Robbers uit Oegstgeest was vorig jaar bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen, en ook zij ontving een aantal jaren een bijdrage uit het fonds.


De aanvragen kunnen tot uiterlijk 30 september per email worden ingediend bij de secretaris van het fonds. Marijke Coulier, Emmalaan 44, 2341 JR Oegstgeest. E-mail: m.coulier@jmc-advies.nl.

In de reactie dienen naam, geboortedatum, adres en email vermeld te worden, evenals de sport waarom het gaat. Ook moeten sporters vertellen hoe ze er voor staan, motiveren wat ze willen bereiken en waarvoor ze de bijdrage gaan gebruiken.
Het fonds is opgericht in 1997 ter gelegenheid van het behalen van Olympisch Goud van het Nederlands Herenhockeyteam onder leiding van plaatsgenoot Roelant Oltmans.