VOF Welgelegen wil graag huizen bouwen op en achter Jachthaven Welgelegen, achter landhuis Hol Maren. | Foto WT
VOF Welgelegen wil graag huizen bouwen op en achter Jachthaven Welgelegen, achter landhuis Hol Maren. | Foto WT Foto:

Spoedzaak over blokkade bouwplan jachthaven Welgelegen

reachtzaak n Heeft de gemeenteraad van Oegstgeest in april terecht in het nieuwe bestemmingsplan Poelgeest woningbouw bij jachthaven Welgelegen aan de Haarlemmertrekvaart vooralsnog geblokkeerd? De Raad van State zal daarover binnen twee weken een oordeel geven.

Door Adrie van der Wel / Willemien Timmers

De VOF Welgelegen en de familie Juffermans vinden het ongehoord dat de gemeenteraad de mogelijkheid voor de bouw van zeven woningen in het voorgaande bestemmingsplan niet heeft overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Over de woningbouw wordt al jaren overleg gevoerd met de gemeente. Het voorgaande bestemmingsplan maakte dat ook mogelijk, maar een uitgewerkt concreet plan lag nog niet op tafel.

Het nieuwe bestemmingsplan maakt de woningbouw in principe niet meer mogelijk. De belangrijkste reden voor de gemeenteraad was blijkbaar dat er geen vooruitzicht was dat het bouwplan ooit nog zou worden gerealiseerd. Overigens besliste de gemeenteraad destijds met de kleinst mogelijke meerderheid dat er een blokkade moest komen.

De advocate van de familie en de projectontwikkelaar zegt dat een kort telefoongesprek met de familie voor de gemeenteraad blijkbaar voldoende was om de blokkade op te leggen. Er werd gepolst naar hoe het er voor stond met de plannen. Vanwege het overlijden van een familielid kwam er een onduidelijk antwoord.

Vlak voordat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vaststelde, lieten woordvoerders van de ontwikkelaar en de familie weten dat hun bouwplan nog steeds bestaat en dat ze dat willen uitvoeren. Maar daar had de gemeenteraad toen geen boodschap meer aan.

Sindsdien ligt het bouwplan als een splijtzwam tussen de gemeenteraad en het college van Oegsgeest. Het college ziet duidelijk nog wel toekomst voor het bouwplan. Op dit moment geldt nog het voorgaande bestemmingsplan dat woningbouw mogelijk maakt, omdat het nieuwe bestemmingsplan bij het indienen van het bouwplan is geschorst. Het college kondigde eind augustus aan dat het bestemmingsplan wordt aangepast voor het nieuwste bouwplan van de familie en de ontwikkelaar, dus dat bouwen toch mogelijk is.

Dat maakt de positie van de gemeenteraad wel lastig, nu via een omweg toch de bouw wordt mogelijk gemaakt. Het zorgde er ook voor dat de advocaat van de gemeenteraad bij de Raad van State in een lastig parket zat.

De gemeenteraad kwam er afgelopen donderdag niet uit om de gemeente-advocaat een heldere boodschap mee te geven over haar mening. Omdat de stemmen staakten, heeft zij zich niet uitgesproken, en dus neutraal opgesteld in de keuze van het college om het bouwplan toe te staan. Daarmee zegt de gemeenteraad min of meer dat zij een uitspraak in deze zaak aan de Raad van State overlaat.

Als de schorsing van het nieuwe bestemmingsplan wordt opgeheven, betekent dit dat er niet meer gebouwd mag worden. Dit zal echter tot gevolg hebben dat de projectontwikkelaar naar de rechter stapt, omdat het college immers wél toestemming tot bouwen had gegeven.

Voor alle partijen blijkt bouwplan Welgelegen bestuurlijk en juridisch een behoorlijk ingewikkelde zaak.


Maaike Hart wint fotowedstrijd

fotografie n Van 7 tot en met 10 september exposeerde de Fotoclub Oegstgeest met foto's van Oegstgeester bruggen in de hal van het gemeentehuis. De leden van de fotoclub toonden verrassende beelden in zwart-wit.

Een vakjury beoordeelde de foto's. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis maakte de juryvoorzitter, burgemeester Emile Jaensch, na goed spannend opgebouwd verhaal, de unanieme keuze van de vierkoppige jury bekend. Maaike Hart-Roos won met haar prachtige foto terecht de wisselprijs.

Maaike legde een oeververbinding in Nieuw-Rhijngeest vast, in het spiegelbeeld van het water. Trots en ook een tikje geëmotioneerd nam ze de wisseltrofee uit handen van de burgemeester in ontvangst.

Volgend jaar zal er weer een fotowedstrijd met expositie zijn tijdens het Open Monementen en Osger Weekend.

De winnende foto van Maaike Hart-Roos

Afbeelding