Een 'golf-oma' overhandigt een van de zwemvesten aan begeleider Lennart Koning. | Foto Carine Hogenboom
Een 'golf-oma' overhandigt een van de zwemvesten aan begeleider Lennart Koning. | Foto Carine Hogenboom Foto: Carine Hogenboom - Braam

OGC doneert zwemvesten en tilzak

zeilen n Op de Kagerplassen is een dagje zeilen niet meer onmogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen op een flink aantal zaterdagen terecht bij de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag. Op zaterdag 26 augustus was het extra feestelijk. De Oma en 60+ club en de Opa's/Senioren van de Oegstgeester Golf Club (OGC) boden zes zwemvesten en een tilzak aan om het instappen en zeilen nog veiliger en comfortabeler te maken.

Sailabilty is een wereldwijd fenomeen, en ook in Nederland is het voor mensen met een beperking inmiddels op twaalf locaties mogelijk om te zeilen. Op de Kagerplassen bestaat het sinds vorig jaar. De watersportvereniging heeft daartoe drie bootjes in bruikleen van Sailability Nederland. Twee zeilboten voor twee personen: een zeiler met begeleider. Maar voor wie het zelf kan, is er ook een eenpersoonsbootje. Deze zeilboten kunnen niet omslaan. Zelfs zonder handen is zeilen mogelijk, met een joystick. Als het nodig is komen de zeilers met een tillift gemakkelijk in de boot.
Op de zeer zonnige, maar helaas windstille zaterdagochtend van 26 augustus heerste er vrolijkheid bij de Kaagsociëteit. Seniorleden van de Oegstgeester Golfclub, de zogenaamde opa's en oma's, kwamen naar de sociëteit om zes zwemvesten en een tilzak aan te bieden. Naturelle damesmode uit de Kempenaerstraat doneerde eerder in augustus ook al twee zwemvesten. Gewone oranje zwemvesten zijn vaak extra belemmerend, de kleinere zwarte zijn veel handiger om aan te doen en staan bewegen tijdens het zeilen minder in de weg. Ook de tilzak is een mooie aanvulling op de tillift die de vereniging in 2015 heeft gekregen. De tilzak kun je namelijk aanhouden. Dat maakt het gemakkelijker ook weer snel en veilig uit de boot te komen.
Jos Schuurhuizen van OGC bood het eerste zwemvest aan aan een van de begeleiders van KaagSailability, Lennart Koning, die daarna direct met deelnemers Roderick van de Rest en Joske Janson in de boot hielp.


Voor wie belangstelling heeft: In 2017 wordt er nog gezeild op 30 september. "Of wil je graag komen helpen? Er zijn altijd nog meer vrijwilligers nodig, zowel in de zeilboot als op de kant." Aanmelden kan bij Elmer Koning, elmer.koning@ziggo.nl, tel 06 40266607.


Memorabele zege korfballers Fiks

korfbal n Er zijn overwinningen, die niet snel uit het geheugen zullen worden gewist. Zoals die van afgelopen zaterdag.

Wie had enkele jaren geleden kunnen denken dat Fiks ooit in competitieverband zou uitkomen tegen KVS. Een vereniging die enkele jaren geleden acteerde op het hoogste landelijke niveau en grote clubs als tegenstander had. Eventuele mijmeringen daarover zijn thans realiteit. Sterker nog, deze kampioenskandidaat moest op de Voscuyl in de slotfase het hoofd buigen voor Fiks na een overigens zinderende wedstrijd. De 21-20 eindstand verraadt dat het publiek getuige was van een spectaculaire wedstrijd.

Er stonden twee wilskrachtige teams tegenover elkaar met zeer offensieve intenties, hopende een snelle ruime voorsprong te forceren. Dat lukte geen van beide. Zowel KVS als Fiks waren scherp in de afronding en ging het lange tijd gelijk op qua scoreverloop. Na twintig minuten stond er 9-10 op het bord; vrijwel elke minuut een treffer. Fiks hikte in de eerste rondgang steeds tegen een kleine achterstand aan, maar slechtte die in de slotfase (14-14). Fiks 2, dat voorafgaand uitkwam tegen het geroutineerde Die Haghe 3, moest alle inzet ten spijt de zuiver schietende tegenstander bij rust met 10-12 laten voorgaan. Het team van Aldo Spadon bleef erin geloven ondanks dat het tot enkele minuten voor tijd met 18-20 achterstond. Door het nieuwe wisselbeleid van de Korfbalbond mogen spelers van Fiks 1 ingezet worden. Van die mogelijkheid werd geprofiteerd en dat deed de wedstrijd kantelen. Fiks 2 ging met een 23-22 zege aan de haal.

De formatie van Rick Nell en teamleider Nico van Welzen zette in de tweede helft druk en profiteerde volop van een scoringsloze periode van KVS. De Scheveningers bleven veertien minuten verschoond van een rake inzet. "Maar ook Fiks kwam scorend in een dip en daarom sloeg de tegenstander toe", verwoordde Nico van Welzen. Zeker toen na 18-16 een strafworp niet in de korf belandde, drukte KVS door; kwam gelijk en vervolgens op 18-19. "Die laatste zeven minuten heeft mijn team een staaltje wilskracht en doorzettingsvermogen gedemonstreerd," concludeerde een uitgelaten Rick Nell. Na de gelijkmaker zorgde een geforceerde strafworp van Dominic van Welzen voor een nieuwe voorsprong, waarop Kevin Vreeken met een bekeken schot voortbouwde. KVS maakte nog 21-20 maar de thuisploeg hield het verdedigend dicht en de korfzone goed bezet. Enorme vreugde bij spelers, staf en het massaal opgekomen publiek na het slotsignaal. Met de zeges van vorige week prijken beide teams van de selectie in hun klasse op de eerste plaats.

llse Hazekamp (rechts van de korf) zou vier keer scoren.