Afbeelding
Foto: Frans Malten

Lange Voort verrast met scouting en Repair Café

repareren n Grote tenten, een opgetuigde zeilvlet, reparaties aan de lopende band, een extra terras en kinderactiviteiten – de Lange Voort kent verrassing en gezelligheid op zaterdag 2 september.

Want het Repair Café en scoutinggroep Sagara Satrya's zijn daar tussen 10.00 en 15.00 uur volop actief en bieden het winkelpubliek een kijkje in de keuken. Je staat er met je neus op als kapotte dingen weer gemaakt worden. En je komt aan de weet hoe kinderen en jongeren via een breed palet aan activiteiten sportief bezig kunnen zijn op en aan het water.

Op de Lange Voort zet Repair Café Oegstgeest in op het repareren van alle dingen die thuis kapot zijn gegaan. Bezoekers komen via de ontvangsttafel in persoonlijk contact met de reparateur die deskundig is op het betreffende gebied. Allerlei alledaagse spullen komen in aanmerking: ieder elektrisch apparaat, meubels, kleding en textiel, fietsen, speelgoed, tuingereedschap, computers, printers en randapparatuur, noem maar op. In zeven van de tien gevallen kan de eigenaar het voorwerp gerepareerd mee naar huis nemen, leert de ervaring. Goed voor het milieu en de portemonnee.
Kinderen kunnen op de Lange Voort naar hartenlust knutselen met afval. Dolly Dolfijn, gemaakt van kippengaas, laat zich graag versieren met weggegooid materiaal. In de Ontdek- en Knutselhoek ligt technisch restmateriaal voor jonge slopers. Er zijn oude fietsbanden in rubber reepjes waarmee creatievelingen armbandjes of stuiterballetjes kunnen vlechten.
Sport en spel aan en op het water, daar is zeeverkennersgroep Sagara Satrya's helemaal op toegerust, met deskundige vrijwilligers in de leiding. Het aanbod begint bij 5-jarigen en loopt door tot ongeveer 19 jaar. Oudere leden verzorgen de dagelijkse leiding en alles er omheen.
Neem een kijkje bij de zeilvlet, het bootje waarin scouts hun zeilinstructie krijgen en waarmee ze zeiltochten over de Hollandse wateren maken. En maak kennis met Sagara Dewi, een sleepboot van meer dan honderd jaar oud met een motortechniek die tot het beste van vandaag hoort: schoon en zuinig in gebruik, de top van duurzaamheid.
De scouts showen nog een staaltje van groen vernuft: ze hebben enkele oude gastanks omgebouwd tot houtbrandertjes, bruikbaar als terraskacheltje met volledige verbranding. Liefhebbers kunnen hier een exemplaar bestellen. Op het terras bieden de Sagara's koffie en thee aan; ze bakken iets lekkers dat past bij het weer van de dag.

Meer op www.sagara.nl en www.repaircafeoegstgeest.nl