Leden van de Vereniging Oud Oegstgeest en de Stichting Osger Support werken samen. | Foto Wil van Elk
Leden van de Vereniging Oud Oegstgeest en de Stichting Osger Support werken samen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Open Monumenten & Osger Weekend: Tips van de organisatoren

monumenten n Onder het thema Boeren, burgers en buitenlui vindt op zaterdag 9 en zondag 10 september het Open Monumenten & Osger Weekend 2017 plaats. De mensen achter dit Oegstgeester weekend geven de lezers van de Oegstgeester Courant hun tips.

Voor de Vereniging Oud Oegstgeest zitten in het comité: Rianne Meester-Broertjes, Janny Beekhuis, Chris Wolff en Birgitta van der Touw (niet op de foto). Voor de Stichting Osger Support: Lineke Hofdijk, Saskia Baatenburg de Jong, Marieke van Haaren, Margriet Panman en Pauline Gijsberti Hodenpijl.

Tip van Margriet

Klaas Hennepoelwerf
Langs de Haarlemmertrekvaart ligt in de Klaas Hennepoelpolder de scheepstimmerwerf van Alexander de Vos. Met veel enthousiasme en inzet heeft hij hier vanaf 2002 een historische scheepstimmerwerf gereconstrueerd. Vroeger waren er veel van dit soort werven in de omgeving, want vrijwel alle vervoer in de regio ging over het water. Rond de werf zijn verschillende varende monumenten te zien. Vanaf de westzijde van de Haarlemmertrekvaart worden bezoekers met een voetveer naar de overkant overgezet.

Tip van Pauline

Groene Kerk en Begraafplaats

Iedere Oegstgeestenaar kent 'het Groene Kerkje', waar ooit Willibrord, de aartsbisschop der Friezen (685-739), geweest moet zijn. Wat níet iedereen weet is dat er tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend een vol programma is voor jong en oud, zoals een gezinsspeurtocht, muziek voor en mét bezoekers en een doorlopende presentatie 'Boerderijen in Oegstgeest, uit heden en verleden' uit het archief van Loek de Groot.

Tip van Marieke

De Groene Cirkel

In ons mooie dorp ligt een biologische kwekerij en tuincentrum: de Groene Cirkel. U vindt het vlakbij Kasteel Endegeest. Het landgoed is ruim een eeuw geleden aangekocht en het werken in de boomgaarden en tuinen werd onderdeel van de behandeling van patiënten. Dit gebeurt nog steeds, onder leiding van professionals. In de winkel kunt u terecht voor zelf gekweekte groenten, kruiden en bloemen. U wordt er zeer vriendelijk geholpen door het enthousiaste personeel. Maak tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend kennis met de Groene Cirkel.

Tip van Janny

Boerderij De Voscuyl

Gelegen aan Voscuyl 17 vinden we boerderij De Voscuyl, één van de rijksmonumenten in ons dorp. Het pand is niet meer als boerderij in gebruik; het was vroeger een melkveebedrijf waar ook kaas werd gemaakt. Tot 1960 was de familie Heemskerk pachter van deze boerderij; daarna is hij door de gemeente gekocht en niet meer in agrarisch gebruik. Op zondag is de tuin van De Voscuyl open. Een unieke gelegenheid om over het erf van een voormalige boerderij rond te dwalen.

Tip van Rianne

Fietstocht voor nieuwkomers

Het Open Monumenten & Osger Weekend biedt een uitgelezen kans om monumenten te bezoeken en ze ook te leren kennen. Op zondag 10 september is er om 13.00 uur een fietstocht voor de nieuwkomers in Oegstgeest, met Jacques Thorn als gids. Tolken zullen het verhaal vertalen om de nieuwe fietsers achtergrondinformatie te kunnen geven. De fietstocht begint bij het gemeentehuis en eindigt bij Oud-Poelgeest.

Tip van Saskia

Buitenplaats Rhijngeest en Boerderij familie Voogd

De boerderij en landgoed Rhijngeest aan de Rhijngeesterstraatweg: twee vliegen in één klap! Nu is de boerderij opgedeeld in drie woningen, maar ooit was het een grote boerderij die deel uitmaakte van het landgoed. Een buitenplaats die halverwege de 18de veel omvatte. Op de oude Herenweg, nu Rhijngeesterstraatweg/Endegeesterweg, zie je het fraaie bos dat het landgoed Rhijngeest omringt. Een bezoek aan villa en boerderij doen je beseffen wat een werk het was om het landgoed met boomgaarden en moestuinen te onderhouden.

Tip van Lineke

Wandeling Gruneriebuurt

Ons allereerste huis in Oegstgeest stond in de Gruneriebuurt. De relatief grote tuinen en het weiland voor de deur gaven de doorslag bij de koop. Zo groen en landelijk en toch dichtbij scholen en winkels. Een deel van het vroegere weiland is nu de volkstuin De Groenerie. Een wandeling door de buurt, een bezoek aan de volkstuin, de bijentuin en aan de Buitenplaats De Grunerie, waaraan de buurt zijn naam ontleent, is verrassend en zeer zeker de moeite waard.

Tip van Birgitta

Molen 't Poeltje

Op zondag 10 september zijn er twee wandelingen door de Polders Poelgeest, die beginnen bij molen 't Poeltje, nabij de wijk Poelgeest. Om 11.00 uur is er een wandeling voor kinderen: neem een verrekijker mee! De molenaar vertelt over de molen. Om 14.00 uur kunnen volwassenen en kinderen de vogels in dit bijzondere gebied leren kennen.

Tip van Chris

Fietstocht door Oegstgeest en omgeving

Er is een prachtige fietstocht door Leiden en de omringende gemeenten vormgegeven. Een deel daarvan loopt door Oegstgeest. Tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend kunt u deze tocht fietsen en de panden bezoeken; ook kunt u aan de activiteiten onderweg meedoen.


Opening Open Monumenten & Osger Weekend

historie n Woensdagavond 23 augustus, in een bomvolle raadszaal is het programma voor het komende Open Monumenten en Osger Weekend openbaar gemaakt.

Lineke Hofdijk, voorzitter van Osger, en Rianne Meester, voorzitter van de Vereniging Oud Oegstgeest, schetsten in het kort het programma voor het weekend van 9 en 10 september en boden daarna het programmaboekje aan aan wethouder Jos Roeffen.

Boekje

Het boekje is nu openbaar beschikbaar en het kan gratis worden afgehaald op het gemeentehuis, de bibliotheek en de Oegstgeester boekhandels. Het is ook te downloaden via www.osger.nl en www.oudoegstgeest.nl.

Lezing

Daarna was het woord aan André van Noort voor een lezing over 'Boeren en Boerderijen, met accent op Warmond en Oegstgeest'. Hij is de auteur van het boek 'De kunst van het boerenleven'. In dat boek beschrijft hij de meer dan vijftig boerderijen en hun boeren in Warmond. In de lezing besteedde hij ook aandacht aan de Oegstgeester boerderij De Voscuyl. Omdat zijn grootvader Heemskerk daar de laatste boer is geweest, kon hij uit het familiearchief foto's laten zien die eerder nog niet in Oegstgeest vertoond waren.

Heel kenmerkend voor Warmond met al zijn water waren de zogenaamde vaarboerderijen, waarbij de boer alleen over het water zijn koeien, melk en hooi kon vervoeren. Een van de meest markante foto's die Van Noort liet zien was een sluisje met daarin een schuit en daarin de koeien op weg van de wei in de polder naar de stal.

André van Noort toont een foto van zijn grootouders Heemskerk van boerderij De Voscuyl. | Foto Wil van Elk