Vlak voor de jubileumwedstrijd: vlaggen, vuurwerk en handen schudden. | Foto Willemien Timmers
Vlak voor de jubileumwedstrijd: vlaggen, vuurwerk en handen schudden. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ASC opent nieuwe sportpark Overveer

n 125-jarige vereniging ontvangt erepenning

sport n Cricket- en voetbalvereniging ASC is op zaterdag 26 augustus definitief verhuisd van het oude complex aan de Duivenvoordestraat naar het gloednieuwe sportpark Overveer.

Vervolg van de voorpagina

Door Wim van Tuijl

"Een schitterend complex voor de huidige en toekomstige generaties," sprak algeheel voorzitter Matthijs Huizing de menigte toe. Hij bedankte voetbalverenigingen Warmunda, UDO en studentenvoetbalclub Football Factory voor het beschikbaar stellen van hun velden aan ASC om wedstrijden te kunnen spelen, alsmede honkbalvereniging Biento voor twee jaar cricket-gastvrijheid. "Dank ook aan de Rabobank en de gemeente Oegstgeest voor hun activiteiten in het mogelijk maken van de droom van ASC die nu is uitgekomen."


Koninklijke erepenning

Commissaris van de Koning, Jaap Smit: "Als inwoner van Oegstgeest reed ik regelmatig langs en zag het tempo, waarin de aanleg en bouw vorderden. Op het fundament van een 125-jarige geschiedenis heeft ASC een gloednieuwe thuisbasis gerealiseerd en elders spelen van thuiswedstrijden tot het verleden behoort. Een prachtige symbolische verhuizing van een club die tot de oudste sportverenigingen van Nederland gerekend wordt. Indrukwekkend is de inzet van veel vrijwilligers om dit mede mogelijk te maken."
De memorabele dag kreeg extra allure. De Commissaris van de Koning overhandigde via Matthijs Huizing aan ASC de Koninklijke Erepenning. Deze penning is in 1965 is ingesteld, en wordt uitgereikt aan verenigingen van minimaal vijftig jaar oud, die zich met hun activiteiten op filantropische, wetenschappelijke, culturele, sportieve of maatschappelijke aard in positieve zin hebben onderscheiden en van onbesproken gedrag zijn. Een grote eer voor ASC op deze gedenkwaardige dag. Matthijs Huizing dankte Jaap Smit voor deze eretitel en vroeg hem de Koning hartelijk te bedanken voor toekenning van deze penning.
Daarna volgde de opening van het clubgebouw door de Commissaris van de Koning en werd vervolgens het clublied uit volle borst door alle aanwezigen gezongen.

sport

Aan het begin van de middag werd er een korte demonstratiewedstrijd cricket gespeeld, waarin Martijn Molenaar live commentaar en uitleg gaf over de spelregels..
Daarna speelde het grote Amsterdamse Ajax onder grote publieke belangstelling speelde met zijn Lucky team tegen het oudste Ajax: de Ajax Sportcombinatie oftewel ASC. Het Lucky Ajax bestaat uit oud-Ajax-spelers, met als coach Sjaak Swart.

Swart kwam met een sterke formatie: Hijzelf speelde, maar ook oud-spelers van Ajax 1 als Simon Tahamata, Kiki Moussampa en Angelos Charisteas speelden mee. ASC bood verrassend weerstand en kwam via treffers van Ward Buyze (2), Jelle Schouten en Sean Goebel op 4-1. Het geroutineerde Ajax poetste de achterstand weg, maar zag Sean Goebel 5-4 aantekenen. Kiki Moussampa trok met twee inzetten de zege alsnog naar Lucky Ajax (eindstand 5-6). Sjaak Swart werd na het slotsignaal van de bekende arbiter Roelof Luinge benaderd door jong en oud om een handtekening, of een om een foto samen met deze beroemde voetballer. "Lucky Ajax komt in actie bij wedstrijden als een club een jubileum viert en speelt ook in het kader van goede doelen," legt hij uit. Hij is nog vaak actief als voetballer. "Ik train wekelijks meerdere keren en ga twee keer per week naar de fysiotherapeut om de spieren los en soepel te houden," verklaart hij zijn fitte conditie op bijna 80-jarige leeftijd. Arbiter Roelof Luinge: "Ik heb tot en met 55 jaar eredivisiewedstrijden geleid en tien jaar internationaal gefloten," onderstreept hij zijn indrukwekkende scheidsrechtersloopbaan. "Nu leid ik nog wedstrijden in de hoofdklasse."

Na twintig jaar het doel te hebben verdedigd van ASC 1, nam Ragnar Oosterhoff afscheid als keeper. In de dertigste minuut werd de wedstrijd stilgelegd, zodat hij onder luid applaus afscheid kon nemen. Hij had de eer om als eerste speler zijn shirt aan de Wall of Fame in de spelerstunnel te mogen hangen.

Huldigingen

Ambassadeur van de KNVB, Floris Thoolen, was aanwezig om het gehalte van het vrijwilligerswerk voor de vereniging te onderstrepen. Zes personen van ASC werden na lovende woorden voor hun tientallen jaren belangeloze vrijwilligerswerk gehuldigd. Het zijn: Peter de Bruijn (gouden waarderingsspeld voor scheidsrechters), Edward van Heitmeijer (lid van verdienste KNVB), Martin van de Broek, Dick de Bock en Hans Juffermans (allen de zilveren waarderingsspeld KNVB) en Krijn van den Berg. Hij ontving uit handen van Floris de gouden waarderingsspeld KNVB voor zijn enorme staat van dienst.

De memorabele dag werd afgesloten met een groot feest voor alle leden en betrokkenen bij ASC. Double U Productions verzorgde de muziek. Tussendoor waren er optredens van Barry Badpak en Franklin Brown.

Voor meer foto's: www.oegstgeestercourant.nl en Facebook

Enorm veel belangstelling voor de wedstrijd Lucky Ajax - ASC. | Foto Wil van Elk