De kanjers van de EHBO Vereniging Oegstgeest. Nieuwe leden zijn van harte welkom. | Foto Reagan Pieters
De kanjers van de EHBO Vereniging Oegstgeest. Nieuwe leden zijn van harte welkom. | Foto Reagan Pieters Foto:

EHBO-vereniging zoekt leden

Helpen n Er is een tekort aan EHBO-ers; aan mensen die bereid zijn om een ander te helpen als hij of zij een ongeval krijgt of plotseling ziek wordt.

Ook is er een tekort aan mensen die een aantal uren van hun vrije tijd willen besteden aan het assisteren bij evenementen. Dit geldt niet alleen voor het Rode Kruis, maar ook voor alle plaatselijke EHBO-Verenigingen. En ook Oegstgeest heeft een actieve EHBO-Vereniging die wel wat extra vrijwilligers kan gebruiken.
Maar EHBO leer je natuurlijk niet alleen om te gebruiken bij evenementen, je hebt er eigenlijk altijd wel wat aan. De meeste ongevallen gebeuren thuis, tijdens het klussen, of het schoonmaken, of tijdens het spelen. Een ongeval zit in een klein hoekje.

Hoe moet je bijvoorbeeld handelen bij de volgende situaties:
- De buurman heeft tijdens het klussen met het nietpistool een nietje in zijn hand geschoten. Laat je deze zitten of verwijder je het nietje?
- Tijdens het spelen heeft een klein meisje het hoofdje van een poppetje in haar neus gestopt. Mag je deze met een pincet verwijderen?
- Iemand heeft blanke spiritus in een 7-up fles gedaan. Vervolgens heeft zijn vriend, die dacht dat het 7-up was, hier een flinke slok van genomen. Wat doe je met deze situatie?

Zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken van ongevallen, die je tegen kan komen. Om te weten wat te doen, is het verstandig een EHBO-cursus te volgen.Op 14 september start EHBO Vereniging Oegstgeest weer met een opleidingscursus EHBO. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij.
De cursus wordt gegeven op de donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Hofdijckschool (Hazenboslaan 1). De kosten bedragen € 195.00. Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de kosten van de cursus. In het cursusgeld zit het lesgeld, cursusmateriaal (zoals verbandmiddelen en een lesboekje), koffie of thee in de pauze en het examengeld. De cursus wordt gegeven volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad en wordt afgesloten met een examen in maart.
Meer informatie en opgeven: www.ehbooegstgeest.nl, info@ehbooegstgeest.nl of (071) 5764136.


Wijkfestival rondom kinderboerderij van de Merenwijk

leiden n Op zondag 10 september vindt voor de zevende keer rondom de kinderboerderij van de Merenwijk het Kunst in de Stal Festival plaats.

Dit jaar treedt het mobiele theater 'Geurend Hooi' op, een theatergroep die bestaat uit bewoners uit de wijk. Daarnaast zijn er workshops voor kinderen en zijn er optredens op het podium van Muziek in de Wei. Bij de marktkramen zijn handgemaakte producten te koop. Daarnaast vind je hier allerlei producten die van de boerderij komen. Heb je nog iets origineels of lekkers toe te voegen, dan kan er worden ingeschreven via de website www.kunstindestalfestival.nl. Inschrijven kan tot 1 september.


SOEK is weer drie dagen per week open

Snuffelen n De zomervakantie is voor vele Oegstgeestenaren en regiogenoten zo goed als achter de rug. Alle reden om weer gezellig te winkelen bij de kringloopwinkel van de Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK), die nu weer drie in plaats van twee dagen per week open is. Het team, dat bestaat uit veertig vrijwilligers, staat voor de klanten klaar.

De vaste openingstijden zijn woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur, en op zaterdag is de SOEK tussen 12.00 en 15.00 uur open
Er is in de zomervakantie veel ingebracht, dus er is genoeg te koop.

Vrijwilligers

Vanwege het succes van de SOEK kan men nog steeds vrijwilligers gebruiken. Het gaat om dames en heren die wat uurtjes de tijd en zin hebben het team te komen versterken. De vrijwilligers zijn inzetbaar in de winkel, op de technische afdeling en om met het busje spullen op te halen.
Contactpersonen zijn Sandra de Roos en Marianne Bergers (Tel 06-57745128 of soekoegstgeest@gmail.com).

Huisvesting

Op dit moment is er nog geen uitsluitsel over een ander gebouw voor SOEK. Op 31 december sluit SOEK definitief haar deuren in het Carp gebouw. Daar komt, op aangeven van de gemeente Oegstgeest, vanaf 1 januari de Stichting Jeugd en Gezin. SOEK is daarom nog steeds op zoek naar een passende ruimte. "Vanwege het financiële draagvlak van SOEK en haar goede doelen gedachte is dat moeizaam. De ogen van SOEK zijn nog steeds gericht op tijdelijke ingebruikname van een van de vele leegstaande scholen of kantoren in Oegstgeest. Alle tips hierover zijn welkom," aldus initiatiefnemer Rob Bergers.


Er is altijd wat moois te vinden in de Oegstgeester kringloopwinkel.