Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest hebben er lol in kapotte dingen weer te maken. Zo worden er minder spullen weggegooid. | Foto PR - Frans Malten
Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest hebben er lol in kapotte dingen weer te maken. Zo worden er minder spullen weggegooid. | Foto PR - Frans Malten Foto:

Repair Café en Sagara Satrya's duurzaam actief op Lange Voort

repareren n Plezier in het weer maken van iets dat thuis kapot ging. Dat ervaart iedereen die wel eens aanklopt bij de handige reparateurs van het Repair Café. En lol beleven op en rond het water met een oog voor natuur en milieu. Dat krijgen kinderen en jongeren bij de scoutinggroep van de Sagara Satrya's. Publiek van winkelcentrum Lange Voort kan uitgebreid kennis maken met de twee organisaties. Ze zijn zaterdag 2 september in de open lucht actief met reparaties van alles en nog wat, verrassende ideeën, kinderactiviteiten, informatie en gastvrij onthaal op een terrasje.

Door Frans Malten

"Oegstgeest kan royaal kennis maken met onze handige vrijwilligers, vaardige vrouwen en mannen die kapotte dingen graag weer heel maken. Samen met de eigenaar, als het even kan," zegt Lia van Schaijk, voorzitter van Repair Café Oegstgeest. Ze schetst een levendige drukte aan beide kanten van het winkelcentrum. "In een aantal marktkramen zie je wat we kunnen: kleding en textiel herstellen, vrijwel alle elektrische apparaten weer aan de praat krijgen, meubels goed in elkaar zetten, speelgoed, fietsen, computers en alles wat daar bij hoort repareren. Wat er thuis ook kapot ging, gooi het niet zomaar weg. Kom eerst naar ons Café. Schrijf je even in en we bekijken samen of het weer gemaakt kan worden. In bijna acht van de tien gevallen lukt het, is onze ervaring."

voordelen

Repareren kent zoveel voordelen, legt Van Schaijk uit. "Goed voor je portemonnee, want je doet geen nieuwe aanschaf. Goed voor het milieu, want jouw bezit belandt niet voortijdig op de afvalberg. En het is gewoon leuk en leerzaam om met de reparateur het probleem aan te pakken. Aan veel spullen hangt een gevoel, soms een dierbare herinnering. Dat verhaal vertellen bezoekers graag, ze zijn blij als het voorwerp weer in ere hersteld is. Dit maakt onze vriendendienst bijzonder."

hergebruiken

Dat het Repair Café zich op 2 september tussen het winkelpubliek afspeelt, en twee uur langer open is dan normaal, heeft een reden. "We tonen dat je al met kleine acties, gewoon in huis, duurzaam bezig bent."

Repareren: Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. En het is leuk en leerzaam om het probleem aan te pakken.

"Dingen hergebruiken omdat ze langer meekunnen, dat is zo goed om bijvoorbeeld CO2-uitstoot te voorkomen en klimaatverandering te temperen. Wereldwijd besparen de Cafés al 250.000 kilo afval."

scouting

Duurzaam bezig zijn, en dat dat in kleine, alledaagse dingen schuilt, dat idee leeft ook bij de Sagara Satrya's, de scoutinggroep die vanuit Oegstgeest het water op trekt. "De wind, gratis en schoon, stuwt onze zeilboten voort. Duurzamer kan haast niet," grinnikt Jim Kwestro, voorzitter van de stichting. "Deze stalen vletten, dik vijftig jaar oud, gaan nog veel langer mee door ons eigen zorgvuldige onderhoud. Ons motorschip vaart dankzij een gift sinds kort met de schoonste en zuinigste dieselmotor die op dit moment bestaat. Bovendien brengen we onze deelnemers spelenderwijs bij hoe je groen kunt denken en doen: respecteer het water en de natuur, laat geen vuilnis achter, bezorg anderen geen overlast, houd rekening met elkaar en deel wat je hebt." Voor zo'n 100 leden in Oegstgeest bieden de Sagara Satrya's een afwisselend programma van sportieve activiteit op en aan het water. Het aanbod begint bij 5-jarigen en loopt door tot ongeveer 19 jaar. Oudere leden verzorgen de dagelijkse leiding en alles daar omheen. Met hun tenten, terras en zeilvlet springen ze zaterdag 2 september in het oog op de Lange Voort, klaar om hun activiteiten onder breed publiek bekend te maken.

Vertrouwd beeld: een van de negen lelievletten waarmee scoutinggroep Sagara Satrya's zeilt. | Foto PR - Sagara Satrya's