Afbeelding
Foto: PR

Steun bij rouw en verlies

zorg n Soms kun je extra steun gebruiken bij rouw en verlies. Daarom is Lina Oomen uit Oegstgeest deze zomer na een gedegen tweejarige opleiding een eigen praktijk begonnen als rouw- en verliesbegeleider.

Zij kwam op dit pad door haar eigen ervaringen met verlies, zoals het verlies van haar vader op jonge leeftijd en een echtscheiding, en ook doordat ze in haar werk als jurist veel te maken had met mensen die kampten met grote verliezen. Lina legt uit: "Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verliezen. Dat kan zijn door het overlijden van een dierbare, maar ook door een echtscheiding. Ook het verlies van werk of verlies van gezondheid kan heel ingrijpend zijn. Een verlies is een ervaring die je leven ingrijpend kan veranderen. De mens heeft een natuurlijke veerkracht in zich om met een verlies om te kunnen gaan. Soms kan hij daar wel wat coaching of steun bij gebruiken, bijvoorbeeld omdat het verlies te groot en te veel is. Omdat het bijvoorbeeld om een partner gaat, die je rots in de branding was. Omdat het heel plotseling gebeurt, of je iemand veel te jong verliest. Of omdat er teveel verliezen tegelijk op iemands pad komen. Bijvoorbeeld als een man na een echtscheiding zijn partner verliest, maar daarna ook nog het contact met zijn kinderen kwijtraakt. Of wanneer iemand binnen korte tijd haar beide ouders verliest, en ook nog haar baan is kwijtgeraakt."

Lina wil helpen om beter te leren omgaan met dat verlies. Zij gaat er daarbij vanuit dat ieder rouwproces uniek is. Wie rouwt, beweegt zich heen en weer tussen stilstaan bij gevoelens, omkijken naar wat was, en kracht vinden om het leven weer op te pakken. Daarom is er naast aandacht voor het verlies, ook aandacht voor herstel nodig. Lina: "In mijn begeleiding sta ik met de ander stil bij het verlies, maar ga ook samen met de ander op zoek naar wat diegene veerkrachtiger kan maken. Dat kan middels een aantal ontmoetingen in mijn praktijk in Poelgeest, maar ook al wandelend door de Leidse Hout. Lopend ben je letterlijk in beweging, en het kan het praten makkelijker maken." Ook voor een eenmalig adviesgesprek kan men bij Lina terecht, voor tips hoe om te gaan met een verlies, maar ook hoe om te gaan met een rouwende. Lina verzorgt ook presentaties over rouw en verlies, zo geeft zij binnenkort een presentatie aan vrijwilligers van de Zonnebloem in Oegstgeest. Zij heeft haar praktijk Klaver4 Rouw- en verliesbegeleiding genoemd, omdat een klaver vier symbool staat voor vertrouwen, hoop, liefde en geluk. Het is een kwetsbaar plantje, maar toch sterk. Met de juiste zorg kan het plantje (weer) opbloeien. Net zoals een mens ook weer kan opbloeien, na een periode van veel verdriet.